CVIKLA JE LIEČIVÁ RASTLINA
Cviklu využívali už v starovekom lekárstve. Jej liečivé účinky sa využívajú pri: problémoch s pečeňou a obličkami, pri nadváhe, črevných a žalúdočných problémoch. Uľahčuje liečbu chrípky a nachladnutia, zbavuje organizmus toxických látok Šťava zmiešaná s medom sa užíva pri vysokom krvnom tlaku.
Zmierňuje infekciu dýchacích ciest, reguluje krvný obeh, predchádza zápche, lieči ekzémy a posilňuje vlasy. Varená obsahuje rozpustné vlákniny, ktoré znižujú hladinu cholesterolu. Je súčasťou diét pri ochoreniach pečene a ateroskleróze. Obsahuje látky s protirakovinovými účinkami. Obsahuje vitamíny skupiny B, vzácne minerálne a lipotropné látky. Je výživná, posilňuje organizmus a pomáha pri liečbe chrípky a prechladnutia.
Čo všetko v cvikle nájdete?
- meď, zinok, jód - podporujú pevnosť nechtov a vlasov
- vitamín E - na celkovú regeneráciu organizmu, spomaľuje starnutie
- vlákninu - podporuje pravidelné vyprázdňovanie a eliminuje vstrebávanie
- draslík, horčík, vápnik - zabraňujú prekysleniu organizmu, majú blahodarný vplyv pri dne a zvýšenej hladine kyseliny močovej v krvi
- kremík - je nevyhnutný pre pevnosť väzív a pružnosť ciev
Skvelý prostriedok proti anémii (málokrvnosť)
Cvikla obsahuje všetky potrebné živiny na tvorbu krvi (železo, kremík, meď, kyselinu listovú, vitamíny C a B), preto je vhodná pri málokrvnosti (prejavuje sa celkovou únavou, vyčerpanosťou, závratmi). Vyskúšajte vypiť 50 až 100 ml surovej šťavy z cvikly dvakrát denne pred jedlom. Výsledkom budete prekvapení.
Ako si ju pripraviť?
Cviklu môžete variť, piecť, zavárať, pripraviť si z nej nápoj alebo nátierku. Varí sa vcelku so šupkou, zostane jej tak pôvodná tmavofi alová farba. Môžete ju nastrúhať na hrubšie rezance, pridať k zeleninovým šalátom a dochutiť dresingom či bylinkami. Tiež ju môžete nakrájanú na kolieska zapiecť a podávať s kyslou smotanou, jogurtom a syrom
Upozornenie !!!
Viac ako 100 ml surovej cviklovej šťavy môže vyvolať očistnú reakciu, nevoľnosť, závrat či žalúdočné kŕče. Preto je lepšie zo začiatku miešať ju s mrkvovou šťavou a postupne zvyšovať pomer cviklovej šťavy. Dajte si 1 dl šťavy viackrát denne.
Využitie cvikly:
- Cviklu v kuchyni využijeme na prípravu šalátov, polievok, zaváranú, varenú, surovú a pečenú.
- Je veľmi dobrá aj ako potravinové farbivo. Napríklad rôsol, alebo marmeláda z jabĺk má mdlú farbu - ak pridáme cviklu zvýrazní sa chuť, ale hlavne marmeláda dostane krásnu červenú farbu.
- Tak isto sa dá využiť pri príprave kečupu, alebo paprikovo-paradajkovej pasty, keď má kečup alebo pasta nevýraznú farbu. Stačí len pridať rozmixovanú cviklu a povariť.
- Pridáva sa do súdka pri príprave kvasenej kapusty, aby mala peknú ružovkastú farbu.
- Využívala sa aj na farbenie vajec na Veľkú noc.
Recepty z cvikly
Cviklový sirup I.
.Ingrediencie
1,5 kg cvikle
4 l vody
10 dkg kyseliny citrónovej
3- 4 kg kryštálového cukru
1 malinová, alebo jahodová esencia
Postup prípravy
Cviklu ošúpeme a nakrájame na drobnejšie kúsky, zalejeme vodou a varíme 1 ¼ hod.
Potom precedíme, do horúcej tekutiny pridáme cukor - podľa chuti 3 - 4 kg,
kyselinu citrónovú a 1 malinovú, alebo jahodovú esenciu
Cviklový sirup II.
.Ingrediencie
1,5 kg očistenej cvikle
4 l vody
25 g kyseliny citrónovej
4 kg kryštálového cukru
1 malinová, punčová, alebo rumová esencia
Postup prípravy
Do 4 litrov vody dáme variť 1,5 kg očistenej a na osminky nakrájanej cvikle na 1 hodinu. Scedíme, a pridáme 4 kg cukru a 25g kyseliny citrónovej a jednu malinovú, rumovú alebo puncovú esenciu. Nalejeme do fliaš, alebo zaváracích pohárov a sterilizujeme toľko, aby sa obsah prevaril a aby sa chytili viečka, alebo závitové uzávery .
Cviklový sirup III.
Ingrediencie
1 1/2 kg surová cvikla,
4 l voda,
3 kg cukor,
5 dkg kyselina citrónová,
1 dl rum
Postup prípravy
Cviklu pokrájať, pridať vodu a variť 4 hodiny. Scediť, pridať cukor, variť pol hodiny.
Po uvarení pridať kyselinu citrónovú a rum, premiešať. Teplý sirup vliať do fliaš.
Cviklová marmeláda.
Ingrediencie
1 kg varenej cvikle
0,75 kg cukor
8 g kyselina citrónová (alebo šťava z 3 citrónov)
1 g škorica mletá
Postup prípravy
Cviklu dôkladne umyjeme a varíme, pokým nezmäkne aj v strednej časti bulvy.
Zmäknuté bulvy ochladíme v studenej vode a olúpeme. Potom ich zomelieme, rozmixujeme, alebo .zomelieme. Získaný pretlak ešte prepasírujeme cez jemné sito a zahustíme varom pri stálom miešaní. Asi po 15 minútach varu pridáme tretinu cukru, po 5 minútach ďalšieho varu zvyšok cukru a ostatné prísady. Hmotu zahusťujeme varom až do želanej hustoty. Hotovú marmeládu plníme ešte zahorúca do ohriatych pohárov, uzatvoríme viečkami otočíme hore dnom a necháme vychladnúť. Kto chce, môže pre väčšiu istotu sterilizovať uzatvorenú marmeládu pri teplote 100°C cca 5 minút
Cviklovo-jablkový lekvár
Ingrediencie
1 kg cvikle
1 kg jablká
1 kg paradajky (nemusia byt) vtedy dáme (1,5 kg cvikle + 1,5 kg jablk)
1,3 kg cukru
2 GELFIX alebo želírovací cukor
Postup prípravy
Surovú ocistenú cviklu varíme asi 1 hod potom pridáme pokrájané neošúpané jablká a paradajky a varíme asi 15 min.
Potom rozmixujeme a prepasírujeme do získanej zmesi pridáme cukor a Gelfix v prípade použitia želírovacieho cukru dávame len 1 kg cukru
Varíme do zhustnutia horúce plníme do pohárov, necháme otvorené po vychladnutí uzavrieme víčkom.
Cviklový šalát
Ingrediencie
3 kg kapusta biela
1 kg cibuľa,
1 kg surovej ecvikla
Nálev: 1 nakladač Deko, 2 l voda, 8 dl ocot, 3 dl olej, 30 dkg cukor
Postup prípravy
Kapustu, cibuľu, cviklu nakrájať .a premiešať. Zaliať horúcim nálevom a nechať stáť 24 hodín. Na druhý deň šalát vložiť do zaváracích pohárov, uzavrieť a na 15 - 20 min. sterilizovať pri teplote 100°C.
Čalamáda s cviklou
Ingrediencie
1 kg kapusty,
1 kg surovej cvikly,
50 dkg cibule
Nálev: 7 dcl vody, 3 dcl octu, 20 dkg cukru, 2 lyžičky soli, 1 lyžička rasce
Postup prípravy
Kapustu, cibuľu, cviklu nakrájať .a premiešať. Naplniť do pohárov a zaliať horúcim, prevareným nálevom. sterilizovať. Poháre uzavrieť a na 15 - 20 min. sterilizovať pri teplote 100°C.
(Cviklu strúhať surovú, nie varenú.)
Sterilizovaná cvikla s kapustou
Ingrediencie
5 kg kapusty,
1,5 - 3 kg uvarenej cvikly,
0,5 kg postrúhaného chrenu,
1 celé deko,
400 g cukru,
500 ml octu.
Postup prípravy
Kapustu a cviklu nakrájajte, všetky ingrediencie zmiešajte, nechajte cca 30 min. odstáť. Dajte do pohárov a 15 - 20 min. sterilizovať pri teplote 100°C, aby chytili viečka.
Sterilizovaná cvikla
Ingrediencie
Nálev: 1 l vody, 0,35 l octu, 80 g cukru, 25 g soli.
Korenie ( na pohár 0, 72 l): 1/2 ČL anízu, 1/4 ČL rasce, 1/2 ČL fenikla, 2 PL chrenu (postrúhaného alebo pokrájaného na tenké plátky).
Postup prípravy
Cvikla a chren sú výbornou surovinou na prípravu šalátu. Buľvy cvikly majú byť stredne veľké, sýtočervené, bez svetlých kruhov na priereze a zdrevnatených pletív. Koreň cvikly dobre umyjeme a odstránime len listy. Varíme 35 - 40 minút, vychladíme a ošúpeme. Nakrájame buď na tenké rezy s hrúbkou 3 - 4 mm, hranolčeky, kocky, alebo hrubšie postrúhame. Ak do cvikly pridávame postrúhaný chren, dobre ich spolu pred plnením do pohárov premiešame. Ak použijeme chren pokrájaný na plátky, ukladáme ho medzi vrstvy cvikly a pred konzumáciou vyberieme. Sterilizujeme 30 minút pri teplote 80 - 85 °C.
Racio šalát
Ingrediencie
2 vajcia,
100 g sterilizovaného hrášku,
100 g cvikle,
1 mrkva,
1 cibuľa,
2 sladkokyslé uhorky,
soľ,
100 g bieleho jogurtu
1 lyžica horčice,
mleté čierne korenie
Postup prípravy
Na tvrdo uvarené vajcia, uvarenú cviklu a mrkvu pokrájame na kocky. Osolíme, okoreníme a necháme na chladnom mieste postáť. Horčicu vymiešame s jogurtom, vylejeme na zeleninu, premiešame, uložíme na 30 minút do chladničky a podávame s pečivom, alebo ako prílohu k pečenému kuraciemu, bravčovému mäsu, alebo šunky.
Cviklový šalát s jogurtovým dresingom
Ingrediencie
4 menšie cvikly
2 zemiaky
syr s modrou plesňou
vlašské orechy
1 biely jogurt
citrónová šťava
soľ, čierne korenie
olivový olej
pažítka
Postup prípravy
Uvarené cvikly a zemiaky ošúpeme a nakrájame na väčšie kocky. Na ne nadrobíme plesňový syr a posekané vlašské orechy. Na dresing vymiešame biely jogurt s citrónovou šťavou, soľou a čiernym korením. Šalát pokvapkáme olivovým olejom, dresingom a posypeme posekanou pažitkou.
Šalát zo zelenej fazuľky, cvikly a fety
Ingrediencie
zelená fazuľka
cvikla
syr feta
malá cibuľa
dijonská horčica
ocot z červeného vína
citrónová šťava
olivový olej
čierne korenie
Postup prípravy
Zelenú fazuľku povaríme domäkka, zlejeme a necháme vychladnúť. Rovnako povaríme cviklu a pokrájame ju na menšie kúsky. Na dresing si nadrobno nakrájame menšiu cibuľku a vymiešame ju s olivovým olejom, citrónovou šťavou a octom podľa chuti. Fazuľku, cviklu a na kocky pokrájanú fetu v mise zľahka premiešame s dresingom a dochutíme mletým čiernym korením. Šalát chutí dobre aj mierne odležaný v chladničke.
Cviklová polievka
Ingrediencie
2 stredné cvikly
malá cibuľa
soľ, čierne korenie
citrónová šťava
(kyslá) smotana
Postup prípravy
Očistenú a na kocky pokrájanú cviklu dajte do vody s očistenou celou cibuľou a varte do mäkka na strednej teplote. Osoľte a okoreňte. Keď je cvikla mäkká, cibuľu vyberte a ponorným mixérom polievku rozmixujte najemno. Opäť priveďte k varu a dochuťte soľou, čiernym korením a citrónovou šťavou. Podávajte s kyslou smotanou. Svetloružovú farbu docielite tak, že po rozmixovaní do polievky pridáte aj trochu smotany na varenie. Čím viac smotany, tým svetlejší odtieň.
Cvikla s jogurtom
Ingrediencie
2 surové cvikly,
3 biele jogurty,
3 strúčiky cesnaku,
morská soľ.
Postup prípravy
Nastrúhanú cviklu mierne posolíme a zmiešame s jogurtom a pretlačeným cesnakom. Jednoduché a výborné. Môžeme použiť aj kyslú smotanu. Podávame s pečivom.
Cviklový koktail
Ingrediencie
3 kusy cvikle,
3 kyslé jablká,
1/8 litra smotany,
citrónová šťava z 1/2 citrónu,
lyžica chrenu
Postup prípravy
Surovú očistenú cviklu najemno postrúhame, pomiešame s nahrubo postrúhanými jablkami a zalejeme smotanou a šťavou z citrónu (ak chceme jemný krém – všetko rozmixujeme).
Kečup s jablkami a cviklou
Ingrediencie
1 kg paradajok, 500 g jabĺk, 250 g cibule, 1 menšia cvikla, 6 strúčikov cesnaku, 200 g cukru, 100 ml octu, 6 lyžičiek soli, po 2 lyžičky mletého čierneho korenia a sladkej papriky,
Dať do gázy a zaviazať (môžeme použiť aj „vajičko“ na zaváranie čaju,- 6 zrniek čierneho a 2 zrnka nového korenia, 6 bobkových listov, 2 feferónky, 4 klinčeky.
Postup prípravy
Všetky suroviny očistíme, pokrájame, pridáme pochutiny a spolu varíme 30 minút. Potom gázu s koreninami vyberieme, uvarenú zmes dôkladne rozmixujeme a ešte 10 minút varíme. Horúce plníme do pripravených fliaš, uzavrieme ich a zakryté dekou necháme pomaly vychladnúť
Cvikla zapečená s vajcom
Ingrediencie
cvikla
múka
kyslá smotana
vajíčko
Postup prípravy
Cviklu dobre umyjeme a v šupke upečieme alebo uvaríme. Po vychladnutí cviklu očistíme a nakrájame na kolieska, ktoré obalíme v hladkej múke, opečieme na masle a uložíme na panvicu. Polejeme kyslou smotanou rozhabarkovanou so surovým vajcom a zapečieme v rúre. Podávame s čerstvým pečivom - najlepšie bagetou..
Ingrediencie
30 dkg chudého bôčika alebo hovädzie mäso,
5 malých cvikiel,
2 cibule,1 mrkva, 1 petržlen, 1 zeler,
2 zemiaky, 1 pór, 2-3 strúčiky cesnaku,
1/2 menšej kapusty,
1 PL masla, 3 PL paradajkového pretlaku,
soľ, čierne korenie, bobkový list, ocot,
1/4 l kyslej smotany,
Postup prípravy
Mäso v kuse dáme variť do 1 a 1/2 l vody. Po hodine varenia pridáme na rezance pokrájané 3 cvikle a na kolieska pokrájanú cibuľu. Varíme na miernom ohni 15 min. Medzitým pokrájame koreňovú zeleninu na kocky a kapustu na rezance a potom opražíme na masle a pridáme do hrnca k mäsu. Osobitne uvaríme v malom množstve vody 2 na kolieska pokrájane cvikle spolu s bobkovým listom a cesnakom.
Uvarené mäso vyberieme, pokrájame a vložíme späť do vývaru. Precedíme doň aj vodu v ktorej sme varili osobitne cviklu.
Boršč okoreníme mletým čiernym korením, octom, paradajkovým pretlakom. Kyslú smotanu dávame až do taniera.
Moskovská roštenka
Ingrediencie
600 g roštenky,
soľ, mleté čierne korenie, ½ dl oleja,
60 g údenej slaniny,
60 g chrenu,
150 g cvikly
Postup prípravy
Odležanú roštenku pokrájame na 150 g rezy. Slabo ich naklepeme, posolíme, okoreníme a natrieme olejom. Na zohriatom rošte ich opekáme z oboch strán 6 minút. Počas pečenia ich potierame výpekom. Opečené roštenky uložíme na teplú misu, podlejeme výpekom, obložíme postrúhaným chrenom, cviklou a na roštenky položíme plátok opečenej slaniny. Takto pripravenú roštenku obložíme opekanými zemiakmi.
Boršč moskovskej baryšne
Ingrediencie
200 g hovädzieho mäsa,
60 g mrkvy, 20 g zeleru, 20 g petržlenu,
60 g hlávkovej kapusty,
40 g cvikly,
40 g masti,
20 g cibule,
20 g rajčiakového pretlaku,
2 dl kyslej smotany,
20 g hladkej múky, bobkový list, mleté čierne korenie, soľ, voda, ocot
Postup prípravy
Mäso a zeleninu pokrájame na hrubšie rezance. Zalejeme vodou, pridáme bobkový list a varíme. Posekanú cibuľu zapeníme na masti a dáme do polievky i s rajčiakovým pretlakom. Smotanu rozmiešame s múkou, prilejeme do polievky, posolíme a povaríme. Nakoniec podľa chuti okyslíme, okoreníme a vložíme osobitne uvarenú, očistenú a ozdobným nožom pokrájanú cviklu.
Austrálsky šalát
Ingrediencie
1 hlávka šalátu,
2 paradajky,
1 malá uhorka,
100 g sterilizovanej cvikly,
100 g zeleru,
½ pomaranča,
2 kolieska ananásového kompótu,
100 g hrozna,
šťava z 1 citróna,
2 PL oleja,
na hrot noža soli
Postup prípravy
Do misky rozložíme umyté šalátové listy a do stredu dáme srdiečko zo šalátu.. Potom dookola poukladáme paradajky pokrájané na mesiačiky, neolúpané kolieska uhorky, cvikly, postrúhaný zeler, plátky pomaranča, ananásu a hrozno. Do citrónovej šťavy zamiešame olej a soľ, pokropíme ňou šalát a necháme odležať 30 min. v chlade. Podávame k pečenej hydine, rybám, nákypom.
Cviklová praženica
Ingrediencie
1 menšia cvikla,
3vajcia, čierne mleté korenie,
mlieko,
olej, voda, soľ
Postup prípravy
Cviklu nakrájame na strúžiku na pásiky, okoreníme, osolíme. Na panvici rozohrejeme olej,
pridáme nastrúhanú cviklu, trochu vody, podusíme. Pridáme vajcia rozšľahané v miske s
troskou mlieka, zamiešame. Hotovú praženicu môžme posypať petržlenovou vňaťou alebo
pažítkou.