Cibuľa

Pred ktorou  sa musíme pokloniť.....

     Strašiakom našej doby je cholesterol !!! Čo vlastne cholesterol je.

Dr. Bieler si položil jednoduchú otázku: ako dokáže naša žila počas celého života uchrániť svoju celistvosť. Stena žily je totiž podobná, ako koryto poriadne prudkého potoka, ktorého breh voda nepretržite ohlodáva. No ak brehy vymyje voda pomerne rýchlo, ako je možné, že mimoriadne prudko prúdiaca krv predsa len nezničí steny žíl? Keď uvážime, že srdce  prečerpá za minútu 5 – 20 l krvi v krvnom obehu, ako je teda možne dožiť  80 – 90 rokov či viac?

     Celistvosť krvného systému zabezpečuje, medzi inými aj jedno zázračné mazivo. Ak by toto mazivo nebolo, prúd krvi by čoskoro roztrhal naše cievy na franforce.

Toto obdivuhodné mazivo vyrába naša pečeň, tento neuveriteľný orgán, ktorý zabezpečuje viac, ako 500 rôznych úloh!

Venujte chvíľku obdivu pečeni, tomu umeleckému dielu, ktorá vytvára predka všetkých mazív, cholesterol ! V aute pravidelne vymieňame mazivá a naša pečeň produkuje lepšie a ani o tom nevieme.

     Vo všeobecnosti poznáme dva druhy – ľudovo povedané dobrý či zlý cholesterol.

Odborne sa nazývajú HDL a LDL  cholesterol. A z čoho vznikajú?

Pečeň potrebuje tuky a oleje k tomu, aby mohol vytvoriť toto už spomínané mazivo

Ak dostáva správne suroviny a pravidelne konzumujeme napr. olejnaté semienka, pripraví pre obehový systém HDL – dobrý cholesterol (hustý lipoprotein). Ten chráni steny žíl a zabezpečuje ich dlhú životnosť.

No ak pravidelne konzumujeme tepelne spracované oleje a tuky, napr. v oleji či na tuku pečené či pražené jedlá, naša pečeň vytvorí nedokonalý produkt , čiže LDL –zlý- cholesterol. (riedky lipoprotein)

LDL cholesterol je súčasťou tej substancie ukladajúcej sa na stenách žíl, ktorá ich nechráni, ale naopak, usadzuje sa a upcháva ich. Zvyšuje riziko infarktu a vysokého krvného tlaku

Teda pomer HDL a LDL cholesterolu záleží od toho, ako sa stravujeme. Preto je dôležité vyvarovať sa v oleji či tuku pečeným a praženým jedlám (každé pečené mäso, veď prirodzene obsahuje tuky ktoré sa teplom pretvárajú), tepelne spracovávané oleje.!

Naopak zvyšujte prítomnosť na studeno spracovaných olejov v potrave. !

Neváhajte šaláty bohato zalievať  olivovým, slnečnicovým, makovým či hroznovým olejom. Pritom požívať olejnaté semená, orechy, mandle, oriešky, slnečnicové semienka a pod. Dôležité je to hlavne v zimnom období, pretože je potrebné nielen na dôležité mazivo pre krvný systém, ale náš organizmus si pomocou toho  udržiava aj telesnú teplotu. A  v neposlednej miere v olejoch sa nachádza  termosenzitívny vitamín E, dôležitý stavebný prvok pre krvný systém.

-

Tajomný cholesterolový PREBORNÍK

Ľudové liečiteľstvo počas tisícročí pozná a používa túto rastlinu patriacu do rodiny laliovitých.

Napráva funkciu pečene, trávenie, čistí krv a posilňuje srdce.

Pomáha pri nachladeniach, ale teraz zdôrazníme schopnosť cibule naprávať cholesterol.

Dr. Gurewich, profesora  Tuftskej univerzity zaujali výsledky hladiny cholesterolu u pacientov prekonajúcich infarkt. Totiž jedna z príčin infarktu je málo HDL a veľa LDL cholesterolu.

Ak pacient zotrvá pri svojich stravovacích návykoch, ktoré sa podieľali na jeho infarkte môže počítať s tým, že ho dostane opäť a  skôr či neskôr ho to pripraví o život

Profesor na radu svojho spolupracovníka sa rozhodol, že svojich pacientov zaradí do cibuľovej kúry.

Užívanie jednej cibule denne prinieslo neuveriteľný výsledok. Nemocným sa pomer HDL a LDL cholesterol začal v období 2 – 3 mesiacov výrazne zlepšovať

Čoskoro sa cholesterol DHL zdvojnásobil a trvalo sa udržal.

Zníženie hladiny cholesterolu o 1% znižuje riziko infarktu o 2%!

Cibuľa sa osvedčila ako najúčinnejšia, ale iba v surovom stave priniesla nápravu. A čím viac štípe, tým je účinnejšia.

V minulosti ľudia konzumovali viac surovej cibule, svedčia o tom aj ľudové piesne. Boli zjavne zdravší, kým žili na chlebe a cibuli.

A pre čo všetko je pre nás ešte užitočná?

Cibuľa riedi krv, zabraňuje tvorbe krvných zrazenín. Aj varená či pečená likviduje baktérie, upravuje hladinu krvného cukru a napomáha aj tráveniu.

Popri účinku upravovať cholesterol, cibuľa je výborný čistič pľúc. Preto by ju mestský ľudia mali jesť povinne aj keď na to je vhodnejší fialový druh.

Ako ju užívať? Surovú ju môžeme dať na chleba, alebo nakrájať do šalátov, je to na našej fantázii, ako a s čím ju pripravíme.

Koľko jej jesť?  Už pól cibule denne má účinok

Ako dlho má trvať kúra? Pri snahe znížiť cholesterol aspoň 2 mesiace.

Zhrnutie/ pre nápravu hladiny cholesterolu:

1/ Jedzte viac surového, vyvarujte sa na tuku, oleji  pečeným veciam. Používajte za studena lisované oleje a jedzte mastné semienka, orechy aby pečeň vytvárala HDL cholesterol

2/ Jedzte niekoľko mesiacov denne aspoň pól hlávky surovej cibule, aby upravila a znížila množstvo zlého a upravila množstvo dobrého cholesterolu v krvi. (Čím viac štípe, tým je účinnejšia)

+ RADA Úsad na stenách žíl a ciev ukladajúci sa vďaka LDL cholesterolu výborne rozpúšťa jedno zázračné južné ovocie: Grapefruit. Jeho jedinečné zlúčeniny perfektne rozpúšťajú usadeniny v žilách spôsobujúce zúženie.

Ak sa teda nedokážete vzdať mastných jedál, tak aspoň konzumujte pravidelne grapefruit !

Začnite čo najskôr nečakajte na zázraky, mame ich okolo seba dostatok.

Jedným zázrakom je cibuľa. (pach cibule prekryjeme žuvaním klinčeka či sladkej rasce, ktorá je tiež vynikajúcim protikvasným prostriedkom )

Vajíčko: v porovnaní s liečivami neškodí, ba naopak zvyšuje dobrý HDL cholesterol !

A napokon : Denne jeden pohár vínka tiež znižuje hladinu cholesterolu

 

Dobrú chuť a na zdravie... !!!