Bryndza je biele zlato,
lekári ju ospevujú
Liptovská bryndza dnes repce, robí vraj haluškám čepce. A hoci belostné, krásne, nik o
nej nepíše básne... Spomínate si na tú pesničku z detskej televíznej relácie Zlatá brána?
Dnes si už bryndza nemôže sťažovať, že by o nej odborníci na výživu nebásnili!
Považujú ju totiž za bombu plnú probiotík, ktorá znižuje cholesterol, cukor v krvi,
zápalové parametre, dokonca krvný tlak! A prirovnávajú ju k bielemu zlatu! Ale...
Bryndza je slovenský mikrobiálny fenomén, unikátny patent prírody, prírodná konzerva,
ktorá zachováva všetky pôvodné zložky ovčieho mlieka. Proces zrenia na salaši a v
bryndziarni spôsobí, že sa v nej doslova premnožia ,,priateľské“ baktérie mliečneho
kvasenia, tzv. probiotiká, ktorých blahodarné účinky na ľudský organizmus čoraz
častejšie ospevujú vedci i lekári. V jednom grame bryndze sa nachádza asi jedna miliarda
týchto prospešných mikroorganizmov z viac ako dvadsiatich druhov. Ak si uvedomíme, že
probiotický jogurt či nápoj obsahuje len jeden-dva druhy živých mliečnych baktérií, niet o
čom diskutovať. Pravidelná konzumácia bryndze dokázateľne znižuje hladinu škodlivého
cholesterolu, a to aj napriek tomu, že má vysoký podiel tuku v sušine (45-48 percent).
Má pozitívne účinky pri prevencii rakoviny hrubého čreva, zažívacích problémoch,
alergických ochoreniach, rednutí kostí, cukrovke, zvyšuje imunitu a znižuje dokonca
krvný tlak. Tak!
Má to však jeden zádrh. Všetky tieto fantastické vlastnosti a účinky má len tradičná
bryndza vyrobená zo surového, nepasterizovaného mlieka. Pasterizácia - čiže tepelné
spracovanie ovčieho mlieka - bryndzu do veľkej miery znehodnotí. A termizácia, čo
znamená zahriatie na ešte vyššiu teplotu, z nej urobí praobyčajný syr bez opisovaných
liečivých vlastností, ktorého cieľom je zaplniť žalúdok a chuťou "oklamať" jazyk.
Bryndza lieči
Bryndza je z historického hľadiska jedným z mála potravinárskych výrobkov, ktorému
možno bez váhania priradiť nefalšovaný slovenský pôvod. Podľa písomných záznamov
Ján Vagač zriadil prvú živnostenskú bryndziareň v Detve už v roku 1787! Bryndza má
teda nielen svoju obchodnú a výživovú hodnotu, ale aj hodnotu historickú a kultúrnu. Nás
však v tejto chvíli zaujímajú práve jej liečivé vlastnosti, pretože pred časom