Bryndza je biele zlato,

lekári ju ospevujú

 

     Liptovská bryndza dnes repce, robí vraj haluškám čepce. A hoci belostné, krásne, nik o

nej nepíše básne... Spomínate si na tú pesničku z detskej televíznej relácie Zlatá brána?

Dnes si už bryndza nemôže sťažovať, že by o nej odborníci na výživu nebásnili! 

     Považujú ju totiž za bombu plnú probiotík, ktorá znižuje cholesterol, cukor v krvi,

zápalové parametre, dokonca krvný tlak! A prirovnávajú ju k bielemu zlatu! Ale...

Bryndza je slovenský mikrobiálny fenomén, unikátny patent prírody, prírodná konzerva,

ktorá zachováva všetky pôvodné zložky ovčieho mlieka. Proces zrenia na salaši a v

bryndziarni spôsobí, že sa v nej doslova premnožia ,,priateľské“ baktérie mliečneho

kvasenia, tzv. probiotiká, ktorých blahodarné účinky na ľudský organizmus čoraz

častejšie ospevujú vedci i lekári. V jednom grame bryndze sa nachádza asi jedna miliarda

týchto prospešných mikroorganizmov z viac ako dvadsiatich druhov. Ak si uvedomíme, že

probiotický jogurt či nápoj obsahuje len jeden-dva druhy živých mliečnych baktérií, niet o

čom diskutovať. Pravidelná konzumácia bryndze dokázateľne znižuje hladinu škodlivého

cholesterolu, a to aj napriek tomu, že má vysoký podiel tuku v sušine (45-48 percent).

Má pozitívne účinky pri prevencii rakoviny hrubého čreva, zažívacích problémoch,

alergických ochoreniach, rednutí kostí, cukrovke, zvyšuje imunitu a znižuje dokonca

krvný tlak. Tak! 

Má to však jeden zádrh. Všetky tieto fantastické vlastnosti a účinky má len tradičná

bryndza vyrobená zo surového, nepasterizovaného mlieka. Pasterizácia - čiže tepelné

spracovanie ovčieho mlieka - bryndzu do veľkej miery znehodnotí. A termizácia, čo

znamená zahriatie na ešte vyššiu teplotu, z nej urobí praobyčajný syr bez opisovaných

liečivých vlastností, ktorého cieľom je zaplniť žalúdok a chuťou "oklamať" jazyk.

Bryndza lieči

Bryndza je z historického hľadiska jedným z mála potravinárskych výrobkov, ktorému

možno bez váhania priradiť nefalšovaný slovenský pôvod. Podľa písomných záznamov

Ján Vagač zriadil prvú živnostenskú bryndziareň v Detve už v roku 1787! Bryndza má

teda nielen svoju obchodnú a výživovú hodnotu, ale aj hodnotu historickú a kultúrnu. Nás

však v tejto chvíli zaujímajú práve jej liečivé vlastnosti, pretože pred časom