Čo ste asi nevedeli o maku...

                                           

                                        Zázračné účinky maku: Patrí medzi najzdravšie potraviny sveta

Pokiaľ ste si na Vianoce dopriali chutné makové koláče či iné dobroty ochutené makom, lepšie ste ani urobiť nemohli. Mak je totiž jednou z najzdravších potravín sveta.

Mak je po storočia využívaný nielen v lekárstve, ale i v potravinárstve. Už antický atléti ho konzumovali ako zdroj sily a vitality. V súčasnosti je najžiadanejším produktom z maku olej, ktorý má na ľudský organizmus zázračné účinky.

S čím mak pomôže?

Mak ako obrovský zdroj bielkovín

A nielen bielkovín, ale i vápnika. A to dokonca dvanásťkrát viac než mlieko. Preto by mak nemal chýbať nielen na tanieri tehotných žien, ale i ľudí trpiacich osteoporózou.

Mak na pamäť i rakovinu.

Mak obsahuje kyselinu olejovou, ktorá sa výborne osvedčila pri snahe zlepšiť pamäť či znížiť krvný tlak. A to nie je všetko. Posledné výskumy mak označili za skvelú potravinu pri prevencii rakoviny pŕs.

Mak upokojuje.

Mak si nemôžu vynachváliť ani ľudia prechádzajúci náročným obdobím plným stresu. Jemná maková aróma má výrazný, upokojujúci účinok na ľudskú psychiku, upokojuje centrálnu nervovú sústavu, pomáha pri neurózach i duševnej nerovnováhe. Mak je vhodný i do masážnych a aromaterapeutických zmesí. Tiež tlmí bolesť hlavy, uvoľňuje svalové kŕče a postará sa vám o pokojný spánok.

Makový olej v kuchyni.

Makový olej je u gazdyniek obľúbeným artiklom. Nielenže výborne chutí, ale svoje zohráva i jeho pôsobivá vôňa a rozmanitosť využitia. Či v teplej, či v studenej kuchyni, makový olej sa vždy postará o fantastickú chuť pripravovaných jedál.

Makový olej pre krásnu pleť.

Makový olej však nemusíte využívať len v kuchyni. Málokto vie, že je mimoriadne vhodný k ošetreniu suchej a popraskanej pleti, poradí si s ekzémom i zápalom. Vďaka vysokému obsahu horčíku a vápniku zas poteší vaše nechty a vlasy, ktorým dodá potrebnú výživu. I preto sa stal neoddeliteľnou súčasťou pleťových krémov, balzamov a kondicionérov.

Čo ste o maku (zrejme) nevedeli?

V reči kvetov má mak význam: Neprezraďme našu lásku. V mnohých zemiach je pestovanie maku zakázané, predovšetkým pre obsah morfínu. Ten sa používa napríklad pri výrobe omamných a maku z tohoto dôvodu býva pripisovaný prívlastok nebezpečný. Faktom zostává, že smrteľnou dávkou je 0,25 - 0,5 g morfínu a to pri konzumácii makových nudlí určite nehrozí. Mak sa častokrát pridáva do jedla a nosí v malých sáčkoch ako afrodiziakum. Lístky vlčieho maku sú od nepamäti využívané pri liečbe nespavosti a pľúcnych chorôb. Mak býva obľúbeným prostriedkom pri tlmení kašľa či chrapotu.