Slivky – prírodný prostriedok proti rakovine

Slivka je obľúbený strom. Väčšina našich gazdiniek varí z plodov sliviek zaváraniny, a netuší, že sa im do rúk dostal všeliek na všetky choroby. Nie nadarmo ju Kórejci považujú za posvätnú rastlinu. Slivky blahodarne pôsobia na látkovú výmenu, a mimo toho obsahujú bioaktívne látky ničiace rakovinové bunky.

Dnes existuje viac než 2000 druhov slivák.

V strednom pásme Ruska sú najrozšírenejšie také druhy, ako „Vengerka“ (a jej oválne pretiahle plody s výrazne sladkou dužninou, ktoré sú obvykle surovinou pre slivkový lekvár). „Ryngla“ má šťavnaté plody guľovitého tvaru, najčastejšie zelenej alebo žltej farby, nakyslej chuti, z ktorých sa varí slivková marmeláda alebo kompót.

Aké má slivka základné užitočné vlastnosti? Predovšetkým obsahuje rutin, ktorý spevňuje naše vlásočnice. Pri tepelnom spracovaní sa nepoškodzuje, a preto je slivková marmeláda alebo džem pre krvné cievy rovnako prospešná, ako čerstvé plody.

Draslík odvádza z organizmu nadbytok soli. A veľké množstvo minerálov má výrazný vplyv na stav kardiovaskulárneho systému, pečene a ľadvín. Preto sú slivky oddávna odporúčané pri onemocneniach súvisiacich s látkovou výmenou.

Slivky sa používajú i pre zažívanie a zvýšenie apetitu. Je známe, že fungujú ako ľahké preháňadlo. Pozor bobule musia byť zrelé, inak môže dôjsť k opačnému účinku! Obzvlášť je potrebné povedať o sušených slivkách. Tie obsahujú pektín, látku, ktorá pomáha tvorbe hormónov „dobrej nálady“ – endorfínov, a pomáha nám bojovať so stresom a depresiou. Pravidelná konzumácia sušených sliviek zlepšuje pamäť a zvyšuje mužskú potenciu. Sušené slivky dobre čistia črevá.

A nedávno Journal of Agriculture and Food Chemistry uviedol, že extrakt kyseliny fenolové, uvoľnený zo sliviek, je schopný spomaliť šírenie niektorých rakovinových nádorov.

Paradoxné je to, že kyselina fenolová je jed a vo väčšej koncentrácii je zdraviu nebezpečná. Testy ukázali, že extrakt pôsobí iba na nemocné bunky a zdravé nezasahuje. Možno, že tento objav pomôže v boji s jedným z najrozšírenejších druhov onkologických nemocí – nádorom mliečnej žľazy.

A aké dobré a prospešné jedlá je možné zo sliviek pripraviť? Okrem už spomínaných zaváranín a kompótov, ktoré každý varí podľa svojho, je to slivková tinktúra. Dnes je možné nájsť v obchodoch slivkové víno, vyrobené podľa zvláštneho receptu z japonských sliviek (mimochodom, v čerstvom stave veľmi kyslých, tvrdých a úplne nepožívateľných). Toto víno bolo veľmi cenené v starej Číne, kde ho dokonca používali ako úplatok, aby človek získal funkciu. Dobré drahé slivkové víno je staré niekoľko sto rokov, pretože slivka zle kvasí. Dnes sa do neho pridáva najčastejšie cukor. Získa sa sladký dezertní nápoj, ktorého odležanie netrvá viac než rok. Ten si môžeme kúpiť v obchode za dostupnú cenu. Ale výrazne užitočnejší je, ako sami chápete, nápoj bez cukru.

V Anglicku je národným jedlom slivkový puding. Existuje veľa receptov jeho prípravy pre všetky chute a peňaženky. K nutným prísadám patria sušené slivky, hovädzí loj, vajcia, orechy, koňak alebo sherry. Alkohol umožňuje predlžiť trvanlivosť. Tradične sa puding nezapekal, ale varil, zabalený do ľanovej látky, a pred podaním ho polievali horúcou sladkou omáčkou a zapaľovali.

Bohužiaľ dnes sa aj v Anglicku stal slivkový puding exotikou, pretože ho považujú za celkom vysoko kalorické jedlo.

Alternatívou pudingu sa môže stať slivková pena. Pripravuje sa nasledovne. 1 kg sliviek, 750 g cukru, trocha mletej škorice, jeden klinček, 1 polievková lyžica citrónovej šťavy, 1 polievková lyžica koňaku, 1 balíček vanilkového cukru. Slivky sa omyjú a odstránia sa kôstky. Približne 600 g sliviek sa rozmixuje na pyré. Zvyšok sa rozkrája na polky. A pyré a rozpolené slivky sa zmiešajú s ostatnými ingredienciami. Výsledná hmota sa vyklopí do keramickej nádoby, zakryje prikrývkou a dá sa do studenej trúby.

Pena sa pečie pri teplote 200 stupňov asi 3-4 hodiny a občas sa zamieša. Ak hmota silne zhustne, je možné pridať trochu horúcej vody.

Dobrou chuť!