DIETA PRE ZDRAVIE

ŠPENÁTOVÝ ŠALÁT S HUBAMI.

1/4 kg čerstvého špenátu, pokrájaného na tenké rezance, 10 dag bielych šampiňónov alebo hlivy ustricovej, pokrájaných na tenké plátky, 4 ošúpané, na kocky pokrájané paradajky, 1 vykôstkované avokádo, pokrájané na tenké plátky. Postup: Všetky prísady vložíme do misky a starostlivo premiešame. Zalejeme francúzskym dressingom.

ZAPEKANÉ RYBIE FILÉ.

2-3 plátky filé z morskej šťuky pokvapkáme citrónom, namočíme do sójového mlieka, opečieme z obidvoch strán na teflóne. Uložíme do ohňuvzdornej misy (alebo na teflónový pekáčik), posypeme bazalkou a mletým kardamómom, pridáme 1 ČL horčice, zmiešanej s 1 ČL kečupu a jógurtu, posypeme rozotretým cesnakom. Dáme na 10 minút do rozohriatej rúry.

Podávame s paradajkovým alebo uhorkovým šalátom.

ŠALÁT ŠPECIÁL.

3 väčšie, očistené mrkvy, 2 malé umyté brokolice, 1 PL posekaného kôpru, 1 PL posekaného stonkového zeleru, 1 PL petržlenovej vňate, 3 PL olivového oleja, 1 PL sójovej omáčky "kecap manis".

Postup: Mrkvu postrúhame na tenké rezance, brokolicu rozoberieme na ružičky, jemne udusíme nad parou a pridáme k mrkve. Dochutíme kôprom, posekaným zelerom, petržlenovou vňaťou. Potom si zmiešame sójovú omáčku s olivovým olejom a primiešame do šalátu.

Môžeme podávať s knäckebrotom alebo ryžovým suchárom.

M: si môže dať k šalátu neobalený, osmažený syr.

DIJOUNSKÝ ŠALÁT.

2 očistené, postrúhané mrkvy, 1 mladý, postrúhaný kaleráb, 2 PL umytého, na jemne posekaného póru i so zelenou časťou, po 1 PL posekaného kôpru, petržlenovej a zelerovej vňate, 2 PL vylúpaného hrášku a sladkej kukurice, 1 posekaná čerstvá kapia aj s jadierkami.

Na dijounsku omáčku: 1 vykôstkované, ošúpané avokádo, 2 PL dijounskej chrenovej horčice (môže byť aj kremžská), 1/2 ČL mletého bieleho korenia, 1 ČL čerstvo pomletý ďumbier. Postup: Zeleninu dáme do porcelánovej misy, starostlivo premiešame. Prísady na dijounsku omáčku zmixujeme do hladka a pridáme k zelenine. Necháme 10 minút stáť a podávame. Ako prísadu môžeme použiť knäackebrot alebo ryžové lisované sucháre.

KôPROVÁ OMELETA.

2 vajíčka, 1 PL sójového mlieka, 2 PL posekaného kôpru, 1 PL posekanej pažítky, 1 PL strúhaného eidamu.  Postup: vajíčka rozhabarkujeme so sójovým mliekom, pridáme kôpor, pažítku a syr. Na teflónovej panvici opečieme z obidvoch strán.

Podávame s miešaným uhorkovo-paradajkovým šalátom.

M: namiesto chleba môže jesť plátky tvrdého syra.   SM: neodporúčame pridávať tvrdý syr.

V: ak je ortodoxný a neje vajíčka, pretlačí si syr tofu a postupuje ako je uvedené vyššie.

LETNÁ UHORKOVÁ POLIEVKA.

1 umytá pokrájaná šalátová uhorka (ošúpeme ju iba, ak je horká), 1 očistená mrkva, 2 strúčiky cesnaku, 1 biely jógurt, petržlenová vňať, 1 pór aj so zelenou časťou. Postup: Všetky prísady vložíme do mixéra a dohladka zmixujeme. Podávame vychladené.

SYROVÉ GULE.

1/4 kg postrúhaného eidamu, 1 posekaná cibuľa, 2 vajcia, 1 postrúhaný zemiak. Postup: z uvedených prísad vyformujeme guľky, ktoré opečieme na teflóne nasucho. Podávame s uhorkovo-paradajkovým šalátom.

Ako prílohu použijeme falošnú tatársku omáčku, ktorú pripravíme z 1 bieleho jogurtu, 4 strúčikov cesnaku, 1 PL kôpru, 1 viazaničky mladej cibuľky. Všetko zmixujeme do hladka a ozdobíme syrové gule.  M: do gúľ si môžete pridať i na jemne nakrájanú šunku;  SM: namiesto eidamu môžete použiť lahôdkový syr tofu.      V: ortodoxný typ si môže gule pripraviť z údeného syra tofu, 1 PL sójovej omáčky, 1 zemiaka a ďalej postupuje podľa vyššie uvedeného návodu.

BROKOLICOVÝ VÝVAR.

1 menšia brokolica, 1 očistená cibuľa, 1 očistená mrkva, 1 očistený zemiak, 1 PL sójovej omáčky, trochu mletého bieleho korenia, mletého ďumbiera, bylinky podľa chuti, 1 PL sušeného sójového mlieka. Postup: Zeleninu uvaríme nad parou, do 1 l vody, v ktorej sa parila, pridáme pochutiny. Napokon zeleninu spojíme s vodou, pridáme sójové mlieko a rozmixujeme.

ZAPEKANÉ ZEMIAKY.

Niekoľko očistených zemiakov, 1 očistená cibuľa, posekaná petržlenová vňať, 4 strúčiky pretretého cesnaku, 1 PL posekaného kôpru, 1 PL sójovej alebo vorčestrovsakej omáčky, 1 PL kečupu.

Postup: zemiaky a cibuľu nakrájame na kolieska, poukladáme do ohňuvzdornej misy. Z cesnaku, sójovej omáčky a kečupu si vymiešame zálievku, ktorou zalejeme navrstvené zemiaky a cibuľu. Posypeme kôprom a dáme zapiecť do mikrovlnky alebo do rúry na 20 minút.

Podávame s uhorkovým alebo paradajkovým šalátom.

TZATZIKI.

1 cottage syr, 1 menšia šalátová uhorka, 1 PL kôpru, 1 malá očistená cibuľa, 3 strúčiky cesnaku. Prísady zmixujeme dohladka a podávame s polovičkami očistenej zelenej papriky.

FRANCÚZSKY DRESSING.

1 dl olivového oleja, 1 PL jablkového octu, 1 ČL bylinkovej soli, trochu mletého zeleného korenia, 1 rozotretý strúčik cesnaku. Prísady poriadne premiešame.

M: si môže ku šalátu pripraviť opekané kuracie prsíčka.

RYŽOVÉ CESTOVINY SO ZELENOU OMÁČKOU.

Cestoviny sparíme vo vriacej vode a podľa návodu scedíme.

Na omáčku použijeme 1 biely jógurt, 1 ČL štipľavej mletej papriky, trochu mletého zeleného korenia, najemno posekaný kôpor, trochu bylinkovej soli, 1 PL petržlenovej vňate, trochu posekanej pažítky, majoránky a tymiánu. Všetko dohladka zmixujeme a zalejeme rezance.

Pred spánkom si môžeme pripraviť bylinkový čaj.

BAKLAŽÁNOVÉ ROLKY.

1 baklažán, 1 lahôdkový syr tofu, 1 PL posekaného kôpru, 1 PL posekanej petržlenovej vňate, 1 PL posekanej čerstvej bazalky. Postup: Baklažány nakrájame na 1 cm hrubé pozdĺžne plátky, ktoré podusíme nad parou, aby zmäkli. Syr tofu roztlačíme a vymiešame s ostatnými prísadami. Na vychladnuté baklažánové plátky natrieme 1-2 ČL plnky a zavinieme. Môžeme ich ozdobiť listom bazalky, na ktorý sme dali tenký plátok mozarelly, no môžeme si na ne pripraviť aj teplú paradajkovú omáčku.

RYŽOVÉ REZANCE SO ŠPENÁTOVOU OMÁČKOU.

Rezance pripravíme podľa uvedeného návodu.

Čerstvý alebo zmrazený špenát prihrejeme s 2 PL sójového mlieka v prášku, pridáme 1 postrúhanú cibuľu, 3 pretlačené strúčiky cesnaku, trochu mletého bieleho korenia, 1 malý, očistený, najemno postrúhaný zemiak. Omáčku môžeme aj zmixovať dohladka a pridáme na cestoviny.

ĽAHKÁ ZELENINOVÁ POLIEVKA.

3 očistené, na kocky nakrájané mrkvy, 2 očistené, na kocky nakrájané petržleny, 2 stonky zeleru, nahrubo zmixované, 1 očistená cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 1 PL sójovej omáčky, trochu nového a čierneho korenia. Postup: Nad 1 l vody, do ktorej sme pridali sójovú omáčku a korenie udusíme nad parou mrkvu, petržlen, cibuľu. Keď zelenina zmäkne, vložíme ju do vody, pridáme zeler, cesnak a necháme 10 minút stáť. Potom podávame.

LAHôDKOVÝ ŠALÁT.

3 umyté, v šupke uvarené zemiaky, 1 očistenú mrkva, 1 umytý, najemno nakrájaný pór, 1 PL vylúpaného hrášku, 1 PL sterilizovaného cíceru.

Ošúpané zemiaky nakrájame na kolieska, pridáme na tenučké plátky pokrájaný pór, hrášok, cícer a nahrubo postrúhanú mrkvu. Zalejeme UHORKOVÝM NÁLEVOM, ktorý si pripravíme z 3 PL olivového oleja, 1 ČL morskej soli, 1 nadrobno nakrájanej kyslej uhorky, šťavy z 1/2 citróna, najemno posekanej zelerovej vňate. Všetky prísady riadne premiešame a spojíme so šalátom.

PEČENÉ ZEMIAKY S HLIVOU USTRICOVOU.

4 zemiaky riadne umyjeme a prekrojíme. Hlivu zomelieme na mäsovom mlynčeku, zmiešame s 1 PL kečupu, 1 PL sójovej omáčky a kyslej smotany s pésekaným kôprom, 2 strúčikmi rozotretého cesnaku a 1/2 ČL oregána. Prísady vymiešame dohladka a zmesou naplníme prekrojené zemiaky, ktoré uložíme do jenskej misy a dáme na 4 minúty zapiecť do mikrovlnky na maxime.

MRKVOVÁ POLIEVKA.

4 mrkvy, 1 väčšia cibuľa, 2 zemiaky, 1PL panenského slnečnicového oleja s cesnakom, 1/5 l vody, posekaná kôprová vňať. Postup: Mrkvy, cibuľu a zemiaky očistíme, pokrájame na väčšie kusy. Vodu nalejeme do hrnca, nad ktorým nad parou uvaríme zeleninu do mäkka. V nerezových hrncoch s hrubým dnom na to postačí lO minút. Potom vložíme mrkvu a cibuľu do vody, nad ktorou sa naparovala, rozmixujeme, pridáme nakrájané zemiaky, slnečnicový olej a kôpor. Takto pripravená polievka nepotrebuje dosáľať.

BAKLAŽÁNOVÉ PYRÉ.

1 väčší baklažán, 3 strúčiky cesnaku, 3PL mletých vlašských orechov, 2PL olivového alebo panenského slnečnicového oleja. Postup: Baklažán umyjeme, vložíme na 7 minút do mikrovlnky. Potom ho ošúpeme, pridáme olej a cesnak a rozmixujeme na kašu. Napokon pridáme vlašské orechy. Podávame s kúskami paradajok a uhoriek.    M: môže si k pyré pridať volské oko.    CA: nepridá si vlašské orechy; sú pre toto ochorenie nebezpečné!

ŠALÁT STAREJ MAMY.

1 šalátová uhorka, 2 paradajky, 1 karmínová cibuľa, 1PL panenského oleja, trochu lahôdkového syra tofu. Postup: uhorku umyjeme, pokrájame na tenké kolieska, paradajky obaríme horúcou vodou, aby sa dali olúpať, pokrájame ich na tenké kolieska, taktiež očistenú cibuľu nakrájame na mesiačiky. Vložíme do misky, pridáme olej, premiešame, necháme chvíľu stáť. Nakoniec pridáme na malé kocky nakrájaný syr tofu. Môžeme ozdobiť čerstvými posekanými bylinkami ako petržlenová, zelerová alebo kôprová vňať, čo máme po ruke.

ANGLICKÁ MRKVOVÁ POLIEVKA.

4 väčšie mrkvy, 2 na kocky nakrájané zemiaky, mleté biele korenie, posekaná petržlenová vňať, šťava z 1/2 pomaranča. Postup: V 1l vody nad parou uvaríme očistenú mrkvu a zemiaky. Po 10 minútach mrkvu vložíme do vody a rozmixujeme. Do základu polievky pridáme zemiaky, koreniny, ak treba, trochu morskej soli, tesne pred podávaním v polievke rozmiešame pomarančovú šťavu.

HLIVOVÉ REZANCE.

2 porcie širokých ryžových rezancov, 1 šálka vylúpanej cukrovej kukurice (môže byť aj mrazená), 1 červená kápiová paprika, 1 šálka vylúpaného mrazeného hrášku (môže byť aj mrazený), 1 cibuľa, 20 dag očistenej, najemno nakrájanej hlivy ustricovej, 1 PL cesnakového panenského oleja, trochu morskej soli, niekoľko kvapiek tabasca. Postup: rezance podľa návodu sparíme vo vriacej vode, precedíme. Očistenú cibuľu najemno nakrájame, papriku umyjeme, očistíme a nakrájame na malé kocky. Zmiešame s hráškom a kukuricou a môžeme v mikrovlnnej rúre udusiť domäkka v 1 PL vody. Ak má niekto strach pred surovou hlivou, i tú pridá k zelenine. Vo väčšej miske udusenú zeleninu zmiešame s olejom, dochutíme tabascom, prípadne najemno nakrájanou čerstvou petržlenovou, či zelerovou vňaťou, ak treba, dosolíme a upravíme na rezance.       M: si môže do zeleniny primiešať kúsky obľúbeného mäsa, uduseného na cibuľke.

KURACÍ STEAK SO ZELENINOU.

Očistené a odblanené kuracie prsíčka nakrájame na tenké pásiky, osolíme, okoreníme, pridáme francúzsku horčicu, trochu kečupu, 1 ČL sójovej omáčky alebo vorčestra, pridáme 1 vajíčko, riadne premiešame. Nasucho opražíme na teflónovej alebo nerezovej panvici, prípadne zapečieme na grile.

1 šálku vylúpaného hrášku, 1 malú brokolicu a 2 PL vylúpanej cukrovej kukurice udusíme nad parou alebo v mikrovlnke, spojíme s hotovými kuracími prsíčkami.

CA a V: si nahradia mäso hlivou ustricovou alebo syrom tofu.

ŠPENÁTOVÁ POLIEVKA.

20 dag čerstvých špenátových lístkov, biele korenie, 1 PL sójovej omáčky, mletý ďumbier, mleté biele korenie, 2 očistené strúčiky cesnaku, 1 PL sušeného sójového mlieka. Postup: Nad 1 l vody sparíme špenátové listy, potom ich do tejto vody vložíme, a zmixujeme s ostanými prísadami.

TOFU ROŠTENKY.

1 lahôdkový syr tofu, horčica, kečup, zmes korenia Barbecue, majoránka, estragón. Postup: Syr nakrájame na polcentimetrové kúsky, ktoré potrieme z obidvoch strán zmesou z horčice a kečupu, dochutíme korením, majoránkou aj estragónom. Opečieme na teflónovej alebo nerezovej panvici. Rezníky podávame s uhorkovým šalátom, ktorý posypeme strúhaným balkánskym syrom. Do šalátu nepridávame vodu!

ZAPEČENÁ BROKOLICA SO SYROM.

Do jenskej misy poukladáme umyté ružičky brokolice, ktoré prekryjeme plátkami syra niva alebo podobného syra. Polejeme rozšľahaným vajíčkom, do ktorého sme pridali 1 PL sójovej omáčky.

Dáme na 10 minút do mikrovlnnej rúry.

Pred spánkom si môžeme pripraviť bylinkový čaj z rovnakých dielov ľubovníka, medovky a kvetov hlohu.

KARFIÓLOVÁ BIELA POLIEVKA.

1 menší karfiól, 1 umytý pór aj so zelenou časťou, 1 očistený, postrúhaný zemiak, 1 PL sušeného sójového mlieka, posekaná petržlenová vňať, mleté biele korenie, morská soľ, trochu strúhaného ďumbiera, 1 l vody. Postup: Do spodnej nádoby parného hrnca dáme vodu, do sitka umytý karfiól, rozobratý na malé ružičky, 1 nahrubo pokrájaný pór. Keď je karfiól mäkký, sitko odložíme, do vody vložíme udusený pór, zemiak, ktorý sme zmiešali so sušeným sójovým mliekom a koreninami, všetko zmixujeme dohladka, privedieme do varu a vypneme. Pridáme udusený karfiól a čerstvú petržlenovú vňať.

ZEMIAKOVÉ OPEČENKY S AVOKÁDOVÝM DIPOM.

Očistené zemiaky nakrájame na hrubšie kolieska, poutierame servítkou a upečieme na teflóne, kým nesčervenajú.

1 zrelé, očistené avokádo rozotrieme s 2 PL panenského slnečnicového čili oleja, dochutíme pretlačeným cesnakom, ak treba, osolíme morskou soľou.

Zemiaky si môžeme obložiť koleiskami šalátovej uhorky, paradajky či zelenej papriky.

M: namiesto zemiakov si môže pripraviť chutný kurací steak.

LETNÝ ŠALÁT.

1 očistený, na kolieska pokrájaný pór, 2 očistené, na kolieska nakrájané paradajky (kto neznesie šupku, odblaní si ich), 1 maličká, umytá, na kolieska nakrájaná cukina, 1 malý sparený karfiól, rozobratý na ružičky, 2 PL panenského čili oleja, posekaná žerucha, pažítka a bylinky, ktoré máme po ruke.

Postup: Vo väčšej sklenej mise zmiešame pór, paradajky, cukinu, ružičky karfiólu a posekané bylinky. Pridáme olej a necháme 10 minút stáť. Podávame ozdobené kolieskom citróna.

HUBOVÁ POLIEVKA.

3-4 čerstvé suchohríby alebo 2 PL vo vode namočených sušených lesných húb, 4 zemiaky, 1 cibuľa, mleté čierne korenie, trochu mletej rasce, posekaná petržlenová vňať, 1 l vody.

Očistenú, najemno nakrájanú cibuľu nasucho opražíme najlepšie v nerezovom alebo teflónovom hrnci, pridáme očistené, nadrobno pokrájané hríby (alebo scedené sušené hríby), podlejeme trochou vody, pridáme korenie a rascu. Dusíme prikryté asi 20 minút, potom pridáme očistené, na malé kocky nakrájané zemiaky a dolejeme vodou. Varíme, kým zemiaky nezmäknú, dosolíme morskou soľou, pred podávaním pridáme petržlenovú vňať.

ZELENÁ FAZUĽKA NA HRÍBOCH.

25 dag fazuľových strukov, 2-3 čerstvé, očistené, na plátky pokrájané suchohríby, 1 umytý, na kolieska nakrájaný pór, 2 PL cesnakového panenského oleja, mleté čierne korenie, trochu mletej rasce, morská soľ.

Postup: Očistené hríby podlejeme vodou, pridáme pór, rascu a korenie, a dusíme, kým sa voda neodparí najmenej 20 minút. Fazuľové struky očistíme, nakrájame asi na 1 cm kúsky, uvaríme nad parou. Potom všetko spojíme, osolíme, premiešame s panenským olejom a podávame.

Prílohou môžu byť 1-2 nad parou uvarené zemiaky alebo hnedá ryža.

PARADAJKOVÝ ŠALÁT.

4 očistené, na kolieska nakrájané paradajky, 1 umytý, na kolieska nakrájaný pór i so zelenou časťou, 1 vajíčko, uvarené natvrdo, nakrájané na tenké kolieska, posekaná petržlenová vňať, 3 PL cesnakového panenského oleja, šťava z polovičky citróna, mleté biele korenie alebo 1 malá čili paprička. Postup: Všetky ingrediencie zmiešame dohromady, dochutíme korením, pridáme olej a podávame. M: si môže do šalátu pridať aj tenké pásiky jemnej šunky;   V: si môže namiesto vajíčka nakrájať údený syr tofu.   CA a SM: jedia iba domáce vajíčka, prípadne ich varia až 10 minút.

CUKINOVÁ POLIEVKA.

1 menšia mladá cukina, 2 zemiaky, 2 väčšie póry aj so zelenou vňaťou, 1 PL sójovej omáčky, 1 bobkový list, mleté biele korenie, posekaná petržlenová vňať, cesnakový panenský olej, 1/2 l vody.

Postup: Cukinu nakrájame na väčšie kocky, očistené zemiaky na malé kocky, póry na 5 cm kusy a uvaríme nad parou domäkka. Do vody, nad ktorou sme zeleninu dusili, pridáme cukinu, pór, sójovú omáčku, koreniny, a všetko rozmixujeme dohladka. Nakoniec pridáme zemiaky, olej a petržlenovú vňať.

MRKVOVÝ NÁKYP.

4 väčšie mrkvy, 2 vajcia, 10 dag strúhaného suchého syra, 1 ČL vorčestrovkej omáčky, posekaná petržlenová vňať, panenský olej čili. Postup: Umytú mrkvu postrúhame na širšom strúhadle, z vajec oddelíme bielka, u ktorých vyšľaháme sneh a žĺtka vymiešame s vorčestrovskou omáčkou a spojíme s postrúhanou mrkvou. Do varnej misy uložíme mrkvu, ktorú zľahka premiešame so snehom a petržlenovou vňaťou. Posypame petržlenovou vňaťou a dáme na 7 minút zapiecť do mikrovlnnej rúry. Tesne pred podávaním dochutíme panenským čili olejom.

Ako prílohu použijeme uhorkový či paradajkový šalát.     M: môže si k nákypu pripraviť 1 steak so zeleným korením a francúzskou horčicou.

AVOKÁDOVÁ NÁTIERKA S CESNAKOM.    1 avokádo zbavíme jadra a šupky, roztlačíme ho, pridáme 1 PL olivového oleja lisovaného zastudena, 3 pretlačené strúčiky cesnaku, trochu bieleho korenia, 1 ČL citrónovej šťavy.

KAPUSTOVÝ ŠALÁT.

1/4 bielej kapusty, 1/4 čínskej kapusty, 1 karmínová cibuľa, 1 biely bio jógurt, 1 PL čili panenského oleja, 2 strúčiky pretlačeného cesnaku, posekané bylinky. Postup: kapustu nakrájame na tenučké rezance, očistenú cibuľu na tenké mesiačiky, premiešame. Pridáme olej, pretlačený cesnak a jógurt. Posypeme bylinkami a necháme 10 minút stáť. Potom podávame.

M: si môže pridať do šalátu na tenké plátky nakrájanú šunku alebo anglickú slaninku.

KELOVÁ POLIEVKA.

1/2 menšieho kelu, 4 zemiaky, majoránka, 1 PL sójovej omáčky, 1 PL cesnakového panenského oleja, čierne korenie, cesnak, trochu potlčenej rasce, morská soľ, 2 strúčiky cesnaku. Postup: Očistený, na tenké rezance nakrájaný kel uvaríme aj s očistenými zemiakmi, ktoré sme nakrájali na kocky na pare. Vo vode, ktorá je v spodnej nádobe, pridáme majoránku, mleté čierne korenie, tlčenú rascu a sójovú omáčku. Keď zelenina zmäkne, asi 2 zemiaky rozmixujeme vo vode, nad ktorou sme naparovali zeleninu, potom do nej pridáme aj kel, zvyšné zemiaky, olej a pretretý cesnak.

ZELENINOVÁ POCHÚŤKA.

4 paradajky, 1 zelená paprika, 1 malá šalátová uhorka, 2 stonky pokrájaného zeleru, viazanička mladej cibule, mleté biele korenie, petržlenová a zelerová vňať, 1 PL olivového oleja, šťava z polovice citróna. Postup: Umyté paradajky a uhorku nakrájame na tenké kolieska, pridáme zeler, očistenú, na kocky nakrájanú papriku, a na kolieska nakrájanú očistenú cibuľu aj so zelenou vňaťou. Dochutíme bielym korením, posekanou petržlenovou a zelerovou vňaťou. Napokon pridáme olivový olej a citrón, poriadne premiešame a necháme stáť asi 10 minút, potom podávame.

COTTAGE POCHÚŤKA.   1 cottage syr zmiešame s malým paradajkovým pretlakom, pridáme 1/2 lyžičky oregána a 6 strúčikov pretlačeného cesnaku. Vymiešame dohladka, natierame na polovičky očistenej zelenej papriky.

ČÍNSKA KAPUSTA.

1/2 hlávky menšej čínskej kapusty, 1 PL olivového oleja, 1 biely bio jógurt, čierne korenie, hrubšie zomleté, posekaný kôpor, ak potrebujeme, morská soľ. Postup: Kapustu umyjeme, nakrájame na tenké rezance, primiešame olej, jógurt, posekaný kôpor, efektné čierne korenie (kto ho neznáša, túto zložku vynechá), kôpor. Necháme 10 minút stáť a podávame.

ŠALÁTOVÁ POLIEVKA.

1 hlávka šalátu, 4 zemiaky, 1 PL čili panenského oleja, 1 PL sójovej omáčky, posekaná kôprová, petržlenová, zelerová vňať. Postup: Do 1 l vriacej vody pridáme 4 očistené, rozmixované zemiaky, umytý, najemno nakrájaný šalát. Keď polievka zovrie, odstavíme ju, primiešame sójovú omáčku, olej, vňate, premiešame, necháme chvíľku postáť a podávame.

RYBIE FILÉ SO ZELENINOU.

2 plátky filé, 2 PL očistenej, nahrubo postrúhanej mrkvy, 5 ošúpaných paradajok, 2 stonky nakrájaného zeleru, 1 ČL čili omáčky, 2 pl sladkej vylúpanej kukurice. Postup: Rybie filé, najlepšie z morskej tresky potrieme francúzskou horčicou a z obidvoch strán opečieme na antikorovej panvici - bez tuku.

Mrkvu, paradajky, zeler udusíme nad parou, pridáme čili omáčku, ak treba morskú soľ a zmixujeme dohladka. Napokon pridáme kukuricu.

Na tanier servírujeme omáčku s opečeným filé.

MRKVOVO-AVOKÁDOVÁ POLIEVKA.

2 očistené mrkvy, 2 očistené póry, 1 očistené, avokádo, 2 paradajky, 1 zelená paprika, 1 malá šalátová uhorka, 1 biely bio jógurt, 1 PL kôpru, 1 PL petržlenovej a zelerovej vňate. Postup: Všetky uvedené prísady zmixujeme dohladka a podávame.

PEČENÉ ZEMIAKY S CESNAKOVOU OMÁČKOU.

4 zemiaky, 1 biely jógurt, 4 strúčiky cesnaku, 1 PL kôpru. Postup: Riadne umyté zemiaky nakrojíme, a upoečieme v šupke v mikrovlnke. Omáčku si pripravíme z jógurtu, cesnaku a kôpru; všetky prísady zmixujeme. Ak máme chuť a fantáziu, môžeme si ju ešte dochutiť mletým bielym korením, ak potrebujeme, morskou soľou a podávame k zemiakom.

OMELETA S OBLOHOU.

2 vajíčka, 2 PL rozrobeného sójového mlieka, 1 PL vylúpaného hrášku, 1 PL umytého, najemno posekaného póru, morská soľ. Postup: Vajíčka rozhabarkujeme s mliekom, pridáme ostatné prísady, premiešame, opečieme na antikorovej panvici z obidvoch strán a vyklopíme na tanier.

Posypeme strúhaným eidamom, môžeme ozdobiť kolieskami uhorky, paradajok, papriky a posekanou umytou čínskou kapustou.

ŠALÁT BANDUI.

4 mrkvy, 1 šalátová uhorka, malý pór i so zelenou časťou, sladká, vylúpaná kukurica, 1 biely jógurt, 1 PL olivového oleja, trochu bazalky, petržlenová vňať, posekaná pažítka, morská soľ.

Postup: Mrkvu očistíme a umyjeme, uhorku opláchneme a postrúhame na hrubé rezance. Pridáme očistený, nakrájaný pór, kukuricu a premiešame. V inej nádobe si pripravíme jógurt s 1 PL olivového oleja, bylinkami, morskou soľou a pridáme k zelenine. Poriadne premiešame, a podávame.

M: si môže k zelenine pridať 1 prírodný steak, potretý horčicou a nahrubo pomletým zeleným korením.

V a SM: namiesto mäsa použijú syr tofu.

ŠALÁT S RYŽOVÝMI REZANCAMI.

1 šálka sparených ryžových rezancov, ktoré sme predtým polámali na malé kúsky, 1 šálka očistenej, nahrubo nastrúhanej mrkvy, 1 šálka najemno nakrájanej kapusty, 1 PL posekanej petržlenovej vňate, 1 šálka umytého, posekaného póru, trochu posekanej pažítky, bazalky, 1/2 ČL morskej soli, 2 PL panenského oleja. Postup: Všetky prísady zľahka premiešame, necháme 20 minút stáť a podávame.

KAPUSTA S PÓROM.

1/2 umytej, posekanej čínskej kapusty, 1 očistený, najemno posekaný pór, 2 PL alfalfy (naklíčená ďatelina), 1/4 ČL mletého bieleho korenia, 1 ČL posekanej bazalky, materinej dúšky, 1 PL sójovej omáčky, 1 PL panenského oleja. Postup: kapustu a pór udusíme nad parou, alfalfu prepláchneme studenou vodou. Vložíme do misy, pridáme ostatné pochutiny, premiešame a podávame.

M: si môže pridať porciu griloveného kuraťa.

UHORKOVÁ POLIEVKA.

1 umytá šalátová uhorka, 1 PL kôpru, 1 biely jógurt, 2 pretlačené strúčiky cesnaku, mleté biele korenie, trochu morskej soli, ak sa žiada. Postup: Všetky prísady zmixujeme, podávame studené. Chutí najmä v letnej horúčave.

ŠALÁT SYNDIE.

2 umyté, najemno postrúhané mrkvy, 1 PL kôpru, 1 PL najemno nakrájaného póru, 1 PL strúhaného eidamu, 1 PL olivového oleja, trochu čili omáčky, ak sa pýta, morská soľ. Postup: Všetky prísady riadne premiešame a necháme hodinu odstáť, až potom podávame.

KôPROVÁ OMÁČKA.

2 očistené zemiaky, 1 biely bio jógurt, 2 PL posekanej kôprovej vňate, 1 PL sójovej omáčky. Postup: Zemiaky uvaríme nad parou, roztlačíme ich do 2 dl vody, nad ktorou sa dusili, pridáme sójovú omáčku, jógurt a kôpor. Všetko premiešame a podávame.

Ako doplnok si môžeme pripraviť plátky paradajky, ktoré sme udusili na cibuľke, ktorú sme nasucho opiekli na antikorovej panvici.

VÝŽIVNÁ POLIEVKA.

1 umytý, posekaný pór, 2 umyté, postrúhané mrkvy, 1 mladý, očistený, postrúhaný kaleráb, hrsť ryže, 1 PL sójovej omáčky, trochu čerstvej bazalky, posekaná mäta, morská soľ, mleté korenie, trochu mletého ďumbiera. Postup: Do 3/4 l vody pridáme sójovú omáčku a ryžu. Varíme, kým ryža nezmäkne, potom prisypeme zeleninu, privedieme do varu, odstavíme. Pridáme čerstvé bylinky a podávame.

ČÍNSKE RIZOTO.

1 šálka ryže, 1,3 dl vody, 1 očistený, posekaný pór, 1/4 posekanej čínskej kapusty, 5 dag očistených, na tenké plátky nakrájaných šampiňónov, 2 PL čili oleja, 2 strúčiky pretlačeného cesnaku.

Do špeciálnej nádoby dáme ryžu, vodu, pór, kapustu a šampiňóny, utesníme a vložíme do mikrovlnnej rúry na 9 minút (max.výkon). Skúsime, či je ryža mäkká, pridáme olej, cesnak, môžeme posypať posekanou petržlenovou vňaťou a podávame.

HLIVOVÁ POCHÚŤKA.

20 dag hlivy ustricovej, 1 očistená, najemno posekaná cibuľa, mleté kuracie mäso alebo lahôdkový syr tofu, mleté čierne korenie, mletý koriander, sušená bazalka, trochu morskej soli, strúhaný syr.

Postup: Hlivu umyjeme, necháme odkvapkať, nakrájame na tenké plátky. Hrubé časti zomelieme s kuracím mäsom alebo syrom tofu. Na antikorovej panvici nasucho opražíme cibuľu, pridáme hlivu a mäaso. Trochu podlejeme vodou a pod pokrývkou podusíme domäkka. Pridáme ostatné pochutiny, ak treba dosolíme a dodusíme. Hotové posypeme strúhaným syrom.

Ako prílohu môžeme pripraviť šalátovú uhorku.

V: si pripravuje verziu s tofu.   SM: môže zjesť mäso,   CA: si vyberie kombináciu, ku ktorej inklinuje.

ŠPENÁTOVÁ POLIEVKA.

250 g špenátových listov, 2 zemiaky, mleté biele korenie, 1 PL sušeného sójového mlieka, 2 strúčiky cesnaku.Postup: Do 1/2 l vody pridáme očistené, najemno postrúhané zemiaky, umyté špenátové listy, korenie. Po 1 minúte zmixujeme, odstavíme, pridáme sójové mlieko, roztlačený cesnak, podávame.

PEČENÝ PATIZÓN.

1 malý patizón, údený syr tofu, 20 dag očistených šampiňónov, postrúhaný eidam, 2 natvrdo uvarené vajcia.

Postup: Očistený patizón nakrájame na tenké plátky, trochu nasolíme a dáme na 30 minút do sitka, aby sa zbavil nadbytočnej vody. Šampiňóny nakrájame na tenké plátky, očistené vasjíčka na tenké kolieska, syr na tenké plátky. Do jenskej misy kladieme plátky patizónu, posypeme šampiňónmi, preložíme syrom a kolieskami vajíčok a vrstvenie opakujeme. Hornú vrstvu posypeme strúhaným eidamom a dáme prikryté zapiecť na 12 minút do mikrovlnky.

Podávame s uhorkovým šalátom.   M: namiesto tofu použije francúzsku šunku.

KALERÁBOVO MRKVOVÝ SEN.

1 mladý, očistený kaleráb, 1 očistená mrkva, 1 biely jógurt, 1 PL kôprovej vňate, trochu mlatého bieleho korenia. Postup: Kaleráb a mrkvu postrúhame na hrubšom strúhadle, primiešame jógurt, korenie a kôpor.

STUDENÁ POLIEVKA BARMA.

1 vykôstkované avokádo, 4 ošúpané paradajky, 1 biely jógurt, 1 PL posekaného kôpru, 1 PL posekanej petržlenovej vňate, trochu strúhaného ďumbieru, mleté biele korenie. Postup: Všetky prísady zmixujeme dohladka a podávame.

MORČACIA IHLA.

Morčacie prsia nakrájame na malé kúsky, marinujeme ich vo francúzskej horčici, potom napichujeme na grilovaciu ihlu s kolieskami očistenej paradajky, papriky, cibule alebo šunky.

Zapečieme na grile, podávame s uhorkovým alebo kapustovým šalátom.

V: namiesto mäsa použije očistené hlavičky šampiňónov, kolieska zemiaka a údeného syra tofu;

SM: vynechá šunku;      CA: vynechá šunku.

ARTIČOKOVÁ POLIEVKA.

1 pohárik nakladaných artičokov, 1 ošúpané avokádo, 1 biely jógurt, 1 PL posekaného kôpru, trochu strúhaného ďumbiera, 1/2 ČL čili omáčky. Postup: všetky prísady zmixujeme dohladka. Podávame studené, alebo len mierne prihriate, lebo avokádo s teplom horkne a stráca vitamíny.

KURČA NA CESNAKU.

2 stehná alebo prsia zbavíme kože, pokrájame, potrieme maslom. Z 5 strúčikov cesnaku a 1 ČL vegety si pripravíme pastu, ktorou potrieme pripravené kuracie porcie. Napokon ho pokropíme citrónovou šťavou a na teflónovom pekáči upečieme do zlatista. Otáčame podľa potreby.

ZELENÝ ŠALÁT.

1/2 hlávky čínskej kapusty, 1/2 hlávky ľadového šalátu, 1 pór so zelenou časťou, na marinádu 2 PL olivového oleja, šťava z 1/2 citróna, 1/2 ČL morskej soli. Postup: očistenú zeleninu posekáme na rezance, olej, citrón a soľ zmiešame, pridáme k zeleniny, necháme stáť asi 10 minút a podávame.

V: k šalátu si pripraví pečené šampiňóny alebo zemiaky.

PEČENÉ ZEMIAKY S BRYNDZOU.

4 zemiaky umyjeme, nakrojíme, upečieme v mikrovlnnej rúre. 10 dag bryndze si vymiešame s najemno posekanou mladou cibuľou, 1 PL jógurtu a mletým čiernym korením podľa chuti.

FALOŠNÉ ŠPAGETY.

1 porcia ryžových rezancov, 3 sparené paradajky, zbavené šupiek, 1 očistená mrkva, 1 očistený petržlen, 2 stonky zeleru, 20 dag šampiňónov, 3 pretlačené strúčiky cesnaku, trochu oregána, 1 čili paprička, 1 PL olivového oleja, strúhaný parmezán. Postup: Rezance pripravíme podľa návodu. Mrkvu, petržlen a zeler uvaríme nad parou, spolu s paradajkami, cesnakom, oregánom, olejom a čili papričkou rozmixujeme dohladka, pridáme pokrájané šampiňóny a upravíme na rezance. Posypeme strúhaným parmezánom.

MARAKASKA.

1 cottage syr, 1 očistená, najemno nakrájaná kápia, 1 očistená postrúhaná mrkva, 1 mladá, najemno posekaná cibuľa, 1/2 ČL mletého bieleho korenia, posekané bylinky (kôpor, bzalka, alfalfa), za hrsť klíčkov mungo.Postup: Všetky prísady premiešame, ak potrebujeme, dochutíme morskou soľou a podávame.

JABLKOVÉ POHLADENIE.   2 jablká zbavíme jadier, nakrájame na malé kocôčky, pridáme 1 ČL medu, posypeme najemno posekanými mandľami.

AVOKADOVÁ POCHÚŤKA  2-4 kúsky knäckebrotu s nátierkou, ktorú si pripravíme z 1 očisteného avokáda, posekaného kôpru a najemno posekanej zelerovaj vňate. Najlepšie, keď tieto prísady zmixujeme dohladka.

JAHODOVÁ POCHÚŤKA20 dkg umytých, očistených jahôd vložíme s 10 umytými, vykôstkovanými marhuľami do mixéra a zmixujeme dohladka. Ozdobíme kolieskom citróna a podávame.

PAPRIKOVÁ POCHÚŤKA  cottage syr s kôprom, bielym korením, ktorým naplníme očistené polovičky zelených paprík.

OVONA.  5 marhúľ umyjeme, vykôstkujeme, nakrájame na malé kúsky, pridáme na kocky nakrájané, očistené 2 jablká. Ovocie premiešame, môžeme posypať strúhanými mandľame, ktoré sme na noc namočili do vody.

AVOKADO S CHENOM   2 plátky knäckebrotu s chrenovou nátierkou (do očisteného, roztlačeného avokáda pridáme 1 PL chrenu).

OVOJABLKA. 3 očistené, postrúhané jablká, 10 dag vykôstkovaných čerešní, niekoľko vykôstkovaných marhúľ. Ovocie nakrájame na malé kúsky, poriadne premiešame a podávame. Na spesptrenie môžeme pridať 1 biely jógurt.

PAPRIKA S BRYNDZOU  polovičky zelenej papriky, ktoré naplníme bryndzou, posypeme kolieskami umytej červenej reďkovky, posekaným pórom a kolieskami šalátovej uhorky.

 MARHUĽOVÝ KOKTAIL. 1 dl vody, 1 ošúpaný banán a 10 vykôstkovaných marhúľ zmixujeme dopenista. Na osvieženie môžeme pridať citrónovú alebo pomarančovú šťavu.

OVOCNÁ MISA     z 3 očistených, postrúhaných jabĺk, 10 očistených polovičiek marhúľ, 5 očistených, na mesiačiky nakrájaných broskýň, 1/2 menšieho, očisteného, na kocky nakrájaného žltého melóna.

Všetko premiešame, môžeme posypať kokosovými lupienkami.

OVOCNIAČIK.   2 očistené jablká, 4 vykôstkované marhule, 1 kiwi. Ovocie nakrájame na malé kúsky, premiešame. Môžeme posypať sušenými banánovými lupienkami.

POMARANČOVÝ KOKTAIL.

2 ošúpané a odblanené pomaranče zmixujeme s 2 dl studeného ovocného čaju a 1ČL medu alebo 1PL hnedého cukru. Pohár môžeme ozdobiť plátkom citróna.

MARHULOVÝ LEKVÁR  2-3 kúsky knäckebrotu s domácim marhuľovým lekvárom.

(lekvár by sme si mali pripraviť tak, že, vykôstkované marhule umyjeme, na 1 kg ovocia pridáme 6 dl medu, všetko premiešame, naplníme do umytých pohárov a sterilizujeme pri teplote 80 stupňov asi 15 minút. Tu máme záruku, že v lekvári ešte nájdeme nejaké vitamíny).

PAPRIKOVÝ KOKTAIL.1 dl paradajkovej šťavy, 2 zelené, očistené papriky, mleté biele korenie, niekoľko kvapiek tabasca, trochu kôpru a pažítky. Všetko zmixujeme dohladka a podávame dobre vychladené.

MIX OVOCIA.   Za hrsť lesných alebo čerstvých záhradých jahôd pridáme k 1 očistenému, zmixovanému jablku. Môžeme ozdobiť slnečnicovými jadierkami.

MALINOVÝ KOKTAIL.    Do mixéra dáme 1 dl vody, 1 ošúpaný banán, 1 šálku čerstvých, umytých malín. Zmixujeme dohladka a podávame hoci s kúskami ľadu.

OVOMYSLI.      2 PL surových ovsených vločiek zalejeme 3 PL vody, necháme 1/2 hodiny stáť. Zatiaľ si pripravíme 1 veľkú mrkvu, ktorú očistíme, najemno postrúhame, taktiež 1 zelené jablko umyjeme a postrúhame, 1 PL vlašských orechov, 2 PL medu, 1 PL sušených hrozienok. Všetko zmiešame s vločkami a podávame.

SM: bez ovsených vločiek.  CA: bez vlašských orechov, s polovičnou dávkou vločiek.

MARHUĽOVÝ KOKTAIL.     Do mixéra vložíme 1 dl vody, 6 vykôstkovaných, umytých marhúľ, 1 očistené, pokrájané zelené jablko, šťavu z pol pomaranča. Zmixujeme dopenista, ozdobíme kolieskom pomaranča a podávame.

OVOBOMBA. 2 jablká, 1 ČL mletých lieskovcov, 1 PL sušených hrozienok. Jablká zmixujeme s lieskovcami, primiešame hrozienka a podávame.

OVOŠARADA. 2 pomaranče, 3 broskyne, 1 šálku červených ríbezlí. Ošúpané pomaranče pokrájame na malé kocky, pridáme umyté, na kocky pokrájané broskyne a premiešame s umytými ríbezľami.

OVOCNÁ POMAZÁNKA  2-3 plátky knäckebrotu s ovocnou pomazánkou, ktorú si pripravíme z 1 banána a 1 broskyne. Ovocie dohladka zmixujeme, pridáme 1 ČL medu, domixujeme a natierame na knäckebrot.

OVSENÉ VLOČKY S BANÁNOM. 2 PL ovsených vločiek zalejeme 3 PL vody, necháme odležať 30 minút, aby zmäkli, potom pridáme na kolieska nakrájaný ošúpaný banán a premiešame.  CA: vynechá ovsené vločky.

OBLOŽENÝ TANIER.

Niekoľko plátkov tvrdého syra, niekoľko plátkov lahôdkového syra tofu, 2-3 nakrájané paradajky, 1 očistená, pokrájaná paprika, niekoľko plátkov bielej reďkovky, 2-3 listy endívie. Pekne si všetko poukladáme na tanier do vejára, a posypeme posekanou čínskou kapustou.

JABLKOVÁ DREŇ.         2 očistené jablká zmixujeme s 1 očisteným banánom. Ozdobíme kolieskom citróna a podávame. Ak túto kombináciu zmrazíme, dosiahneme vynikajúci studený dezert do horúceho počasia.

AVOKADOVA DOBRôTKA  2 plátky knäckebrotu, potretého roztlačeným avokádom, posypaného bylinkami a posekanou čínskou kapustou.

VÝŽIVNÝ ŠALÁT.    1 postrúhaná mrkva, trochu postrúhanej cvikly, 1/2 postrúhaného jablka, 1 ČL medu. Všetko premiešame a podávame.

OVOCNÝ ŠALÁT.    2 očistené, pokrájané broskyne zmiešame s kockami očisteného žltého melónu a bobuľami čerstvého hrozna.

ČEREŠŇOVÁ POCHÚŤKA.   1 šálku vykôstkovaných čerešní zmiešame s roztlačeným, ošúpaným banánom a 1 šálkou umytých, očistených ríbezlí.