LIEČIVÉ ÚČINKY ZELENINY A OVOCIA

 

 

BROKOLICA

 

Účinky : Aktivizuje látkovú výmenu, zlepšuje prácu srdca, svalov a nervov. Znižuje riziko vzniku rakoviny. Má vysoký obsah antioxi-dačného betakaroténu a vitamínov C a E. Je bohatým zdrojom kyseliny listovej a železa.

Množstvo : Jedzte raz týždenne 20 dag povarenej brokolice s cesnakom. Asi 13 dávky brokolice po 170 g týždenne môžu výrazne znížiť riziko rakoviny. Brokolica znižuje vstrebávanie jódu, preto ľudia , ktorí jedia brokolicu viac ako 2-3 týždenne, by mali konzumovať potraviny s vyšším obsahom jódu.

 

CESNAK

 

Účinky :

Povzbudzuje imunitné bunky k rýchlejšiemu deleniu a väčšej

aktivite. Má protibakteriálne účinky a po stáročia sa využíva ako liek

proti nádche, pri zapálenom hrdle, kašli a dýchacích ťažkostiach.

Napomáha vykašliavanie. Znižuje hladinu cholesterolu v krvi.

Podporuje voľný prietok krvi. Znižuje vysoký krvný tlak. Znižuje

hladinu cukru v krvi .Má vysoký obsah vitamínu A, B1, B2 a C.

Množstvo : Aspoň jeden strúčik denne. Účinok 1-2 strúčikov cesnaku denne na zdravotný stav srdca je zjavný po niekoľkých týždňoch. Používa sa v kloktadlách a čajoch. Pri bolestiach kĺbov sa nanáša priamo na kožu. Vatový tampón napustený cesnakovým olejom a vložený do ucha je starý liek proti zápalu.

 

CIBUĽA

 

Účinky : allicín zmenšuje riziko artériosklerózy a trombózy a

posilňuje imunytný systém. Étericke oleje brzdia zápalové procesy a

uvoľňujú hlien. Iba červené a žlté odrody obsahujú zlúčeniny, ktoré

zmenšujú riziko vzniku nádorových ochorení a majú protizápalové

účinky. Švajčiarski výskumníci zistili, že je výbornou prevenciou

proti osteoporóze. Obsahuje veľa zinku potrebného na stavbu kostí,

vitamíny B,C, A i E.

Množstvo :čím viac tým lepšie. Odporúča sa jesť surová. Musí sa

jesť len čerstvá, pretože po rozkrojení sa po 24 hodinách sa stáva

toxickou.

Výskumy odporúčajú zjesť denne 60 g. Po konzumácií sa doporučuje

umyť ústa.

Prostriedok proti zachrípnutiu :

cibuľu nasekáme a uvaríme s tromi polievkovými lyžicami medu na sirup. Užívajte po lyžičkách.

Na všetky respiračné infekcie :

pripravte šťavu z nasekanej surovej cibule, pokvapkajte ju medom a nechajte stáť cez noc.

Užívajte každé 2 hodiny 1 kávovú lyžičku.

Opar pier :

liečime tak, že na postihnuté miesto prikladáme plátok surovej cibule.

Nádcha :

predchádzame tak, že do nosa vkladáme tampóny namočené v cibuľovej šťave.

Bolesti krku :

zmierni zábal z jemne nasekanej cibuli.

Hnisajúce rany : potrieme obväz kašičkou z cibule a priložíme na postihnuté miesto.

 

CVIKLA

 

Účinky :Zmierňuje infekciu dýchacích ciest, reguluje krvný obeh,

predchádza zápche, lieči ekzémy a posilňuje vlasy. Varená

obsahuje rozpustné vlákniny, ktoré znižujú hladinu cholesterolu. Je

súčasť diét pri ochoreniach pečene a ateroskleróze. Obsahuje látky

s protirakovinovými účinkami. Obsahuje vitamíny skupiny B, vzácne

minerálne a lipotropné látky. Obsahuje jód, kobalt a odporúča sa pri

odtučňovacích kúrach, ochorení pečene a obličiek. Je výživná,

posilňuje organizmus a pomáha pri liečbe chrípky a prechladnutia.

Množstvo :Pridávame ju do šalátov, jedávame nastrúhanú a šťavu

vmasírujeme do vlasov. Šťava zmiešaná s medom sa užíva pri

vysokom krvnom tlaku. Odporúčaná ročná spotreba je 3 kg. Pozor.

Viac ako 100 ml šťavy môže vyvolať miernu nevoľnosť a závrate. Preto ju treba spočiatku miešať s

mrkvovou šťavou.

 

FENIKEL

 

Účinky : Obsahuje étericke oleje, vitamíny (C a E) a draslík. Podporuje trávenie a má upokojujúci vplyv na nervovú sústavu. Fenikel je známy svojou schopnosťou uvolniť zastavené vetry a pomôcť pri plynatosti. Semená feniklu majú protispasmatický účinok, zmierňujú žalúdočné kŕče. Je bohatým zdrojom draslíka. Pre ľudí obľubujúcich typické západné jedlá môže zvýšený príjem draslíka vo fenikli pomôcť redukovať vysoký krvný tlak. Je dôležitou súčasťou detských čajov. Veľmi priaznivo pôsobí proti boleniu bruška u kojencov.

Množstvo : Stonky a listy jedzte v neobmedzenom množstve. 200 gramová varená porcia nahradí 20-30 % dennej potreby draslíka u dospelého človeka. Odporúča sa maximálne jedná čajová lyžica semien feniklu denne. Neodporúča sa konzumovať semená počas tehotenstva.

 

KAPUSTA

 

Účinky :Rastlinné látky a vitamín C predchádzajú rakovine. Balastné látky regulujú zažívanie a povzbudzujú lenivé črevá. Kvasená kapusta pomáhapri pocite plnosti, páleniu záhy a grganiu. Šťava z čerstvej kapusty lieči žalúdočné vredy, dvanástorník a choroby hrubého čreva. Šťava z kapustných listov zmierňuje zápaly, pôsobí dezinfikujúco a odvádza škodlivé látky cez kožu. Acetylchlorin, ktorý obsahuje pôsobí pri depresiách. Obsahuje antioxidanty a iné látky zlepšujúce odolnosť proti chorobám. Množstvo :Štvrtina hlávky pokryje pätinu dennej potreby vitamínu C. Vonkajšie listy a hlúbik treba pre zvýšený obsah nitrátu a olova odstrániť. Obklady z čerstvých listov zmierňujú bolesti stavcov, hlavy, mechúra a

liečia kožné choroby. Pri žalúdočných ťažkostiach treba najmenej mesiac piť 5-6 pohárov šťavy denne asi hodinu pred jedlom.

 

KUKURICA

 

Účinky :Vysoký obsah mangánu pôsobí proti stresu, svalovým kŕčom a srdcovej arytmii. Železo pomáha proti chudokrvnosti.

Množstvo :Je bohatým zdrojom energie - je v nej veľa uhlohydrátov a bielkovín. 100 g pokrýva takmer polovicu dennej potreby železa. Najviac chutí kukurica ukradnutá na družstevnom poli v lete vpodvečer.

 

MRKVA

 

Účinky :znižuje cholesterol, predchádza zápche, pomáha pri kožných

chorobách, nedokrvení a oslabení organizmu. Chráni zrak. Znižuje riziko rakoviny pľúc. Jednoduchý spôsob ako znížiť hladinu cholesterolu v krvi. Je vynikajúcou regeneračnou potravinou, ak sa človek cíti vyčerpaný alebo sa zotavuje. Mrkva je bohatá na vitamíny A, B a C, betakarotén, železo, vápnik, draslík a sodík.

Množstvo :Každý deň jedzte 2 mrkvy alebo vypite pohár čerstvej šťavy. Pôst s mrkvovou šťavou v priebehu 1 alebo 2 dni je veľkou detoxikačnou terapiou pečene. Viac vitamínu A - karotínu sa uvoľňuje pri spracovaní mrkvy než pri hryzení v surovom stave. Pri strúhaní to je 36%, pri tepelnej úprave až 60%, kým pri jedení celej surovej mrkvy len 5%. Ak si dávate čerstvú mrkvovú šťavu, vmiešajte do nej aj lyžičku panenského oleja, vďaka ktorému sa karotín v tele lepšie využije.

 

PAPRIKA

 

Účinky :Vitamín C neutralizuje voľne radikály a posilňuje obranyschopnosť organizmu. Prírodná látka kapsaicín povzbudzuje činnosť zažívacieho traktu. Beta karotén posilňuje bunky, brzdí proces starnutia a chráni pred škodlivým vplyvom slnka na pokožku.

Množstvo :Pre vysoký obsah vitamínu C sa odporúča jesť ju preventívne pri prechladnutí. Jedna stredne veľká paprika pokryje dvoj až trojnásobok dennej potreby dospelého človeka. Vitamín C sa z papriky nevytráca ani ohrievaním ani pečením. Červená paprika obsahuje 9 x viac betakarotenu a 2 x viac vitamínu C ako zelená.

 

PETRŽLEN

 

Účinky : Petržlen je bohatý na vitamín C, provitamín A, železo, vápnik, draslík, fosfor, horčík, síru a kremeň. Vysoký obsah železa zabraňuje chudokrvnosti. Vitamín C posilňuje imunitný systém a povzbudzuje chuť do jedla. Povzbudzuje činnosť pečene a pomáha pri dne. Je užitočným zdrojom vápnika. Pomáha organizmu zbaviť sa nadmernej tekutiny. Neutralizuje škodliviny z cigaretového dymu.

Množstvo : 100 g obsahuje 170 mg vitamínu C. Odporúča sa používať ako korenina. Na zregenerovanie pokožky postačí sedem dní natierania čerstvou šťavou. Odvar zo semien uvoľňuje hladké svalstvo v celom tele a zmierňuje bolesti hlavy, migrény a podráždený žlčník. Žuvanie čerstvej petržlenovej vňate odstraňuje v dychu zápach po cibuli a cesnaku

 

PÓR

 

Účinky : Pôsobí proti nadúvaniu a pocitu plnosti, žlčovým kameňom a nechutenstvu. Obsahuje množstvo vitamínu E, karotínov, železa a surový obsahuje kyselinu listovú, vitamín C a B1. Tak ako cibuľa a cesnak, aj pór je mimoriadne antiseptický a pomáha chrániť srdce a artérie pred artériosklerózou a vysokým krvným tlakom.

Množstvo : Pórový odvar sa ľahko pripravuje a je vynikajúci na

nahradenie úbytku minerálov počas nevoľnosti a pri hnačke. Jednoducho povarte 8-10 pórov v 2-3 litroch vody cca 1-2 hodiny.

Pórový sirup je účinný prostriedok na pľúcne infekcie. Uvarte niekoľko pórov vo vode, a keď zmäknú, extrahujte šťavu pretlačením cez gázu. Pridajte med a pravidelne užívajte.

 

PARADAJKY

 

Účinky : Povzbudzujú apetít a zažívanie a brzdia rast choroboplodných baktérií v črevnom trakte. Kálium znižuje krvný tlak. Okrem srdcovocievnych chorôb pomáha pri liečení rôznych porúch trávenia. Slúži ako odvodňovací prostriedok. Paradajky obsahujú antioxidanty, množstvo vitamínu E, vitamín C a betakarotén.

Množstvo : Jedzte ľubovolne. Aj paradajkový pretlak je bohatý na karotíny a vitamín E. Jeden pohár pretlaku chráni pred rozličnými ochoreniami, najmä pred prechladnutím. Preventívne pijete 1 pohár paradajkovej šťavy 3x denne po dobu 3-4 týždňov.

 

REĎKOVKA

 

Účinky : Pomáha pri prevencii rakovinových ochorení. Éterické oleje

podporujú tvorbu žlče a urýchľujú zažívací proces. Používa sa pri liečení ochorení žlčníka, žalúdka a priedušiek. Obsahuje vitamíny C a B.

Množstvo : Odporúča sa jesť surová. Odporúčaná dávka je 1 - 2 kg ročne.

 

ŠALÁT

 

Účinky : Kyselina listová a vitamín B zlepšujú činnosť mozgu, pamäť,

koncentráciu a spánok. Je tradičným prostriedkom na povzbudenie

trávenia a činnosti pečene. Má upokojujúce účinky.

Množstvo : Denne zjedzte 150g s rajčiakmi a bylinkami. Ak chceme získať čo najviac živín, vyberáme šalát, ktorý má viac vonkajších zelených listov. Umyté, zabalené hlávky s roztrhanými listami rýchlo strácajú vitamín C a kyselinu listovú. Šalát radi žerú i malé domáce zvieratá, napr. morské prasiatka.

 

ŠPARGĽA

 

Účinky : výhonky sú bohaté na vitamín C a majú mimoriadne vysoký

obsah vitamínu E, ktorý zlepšuje zrakovú ostrosť a potláčajú prejavy

starnutia pokožka, problémy so srdcom, zvyšuje libido a účinne chráni bunky pred útokmi voľných radikálov. Podzemná koreňová časť vyťahuje z pôdy množstvo účinných látok, predovšetkým provitamín A. Je bohatá na vitamíny skupiny B a obsahuje veľké množstvo kyseliny listovej. Okrem toho obsahuje veľa draslíka a aj zinku. Špargľa patrí k najlepším omladzovacím prostriedkom v prírode. Posilňuje imunitný systém a chráni pred zápalmi. Aktivuje tvorbu hormónov šťastia a pomáha pri poruchách spánku. O špargli sa zároveň hovorí, že upravuje vysoký krvný tlak, podporuje činnosť srdca a obličiek. A pomáha pri uvoľňovaní nervového napätia.

Množstvo : špargľa je ako stvorená pre rôzne diéty, lebo obsahuje

veľmi málo kalórií (na 100 g iba 18 kalórií). Je tiež bohatá na vlákniny, ktoré majú blahodárny vplyv na črevá. Ak skonzumujete 250 g, pokryjete celodennú potrebu vitamínu C. Špargľovú sezónu by sme mali využiť na špargľovú kúru. Aktivizuje metabolizmus celého organizmu. Už po týždni (denne treba skonzumovať

200 g špargle) sa budeme cítiť svieži a vitálny.

Ako správne variť špargľu : najskôr odrežeme drevnatú spodnú časť a špargľu očistíme z vlákien (postupujeme vždy od hlavičky dole). Aby nesčernela, namočíme ju do studenej vody. Pred

varením ju zviažeme (po 6-10 kusov) a postavíme do hrnca s osolenou vodou s hlávkami hore. Stačí keď budú vo vode len do polovice, krehké hlávky sa varia v pare. Varíme 10 - 15 minút.

 

ŠPENÁT

 

Účinky : Betakarotén a vitamín E zachytávajú voľné radikály.

Kalium znižuje krvný tlak a magnézium pôsobí proti svalovým

kŕčom. Môže ochrániť pred degeneráciou zraku. Je užitočným

zdrojom železa. Okrem toho obsahuje vitamíny C, B1 a B2, jód,

vápnik a kyselinu šťavelovú, ktorá viaže vápnik, takže pri väčšej

spotrebe si treba dávať pozor, aby sa organizmus neochudobnil o

tento minerál.

Množstvo : 200 g pokrýva polovicu dennej potreby kália. Mrazený

špenát uchováva viac živín ako zvädnutý čerstvý. Konzervovaný

špenát si udržiava podstatné množstvo živín okrem kyseliny

listovej. Ľudia postihnutí dnou, alebo tí čo majú obličkové kamene,

by sa mali špenátu vyhýbať pre jeho vysoký obsah oxalátov.

Ako správne variť špenát : dobre umyté, očistené lístky dáme do hrnca, ktorý sme uzavreli pokrievkou, a na miernom ohni minútu-dve "paríme". Netreba ho podlievať vodou, stačí mu

vlhkosť, ktorá sa uvolní z lístkov. Uvarené listy pokrájame nahrubo. Bližšie informácie poskytne

Pepek – námorník.

 

ZÁZVOR

 

Účinky : Je klasickým liečebným prostriedkom pri nádche, chrípke

a kašli. Osviežujúci čaj pripravený z čerstvého koreňa pomáha

vylučovať hlieny a posilňuje žalúdok. Horúci zázvorový čaj pomáha

pri zimnici, obklady prinášajú úľavu pri zápale prínosových dutín, pri

zápale priedušiek a pri iných pľúcnych ťažkostiach.

Množstvo : Vatový tampón namočený v zázvorovom odvare

prináša úľavu pri bolestiach ucha. Priložený na pokožku zvyšuje

prekrvenie, a tak zmierňuje bolesti spôsobené chrípkou.

 

ZELER

 

Účinky : Je to nie len známa zelenina, ale aj dôležitá liečivá rastlina.

Používajú sa všetky časti vrátane semien. Vňať je bohatá na vitamíny a minerály. Je vhodná ako potravinový doplnok pre nemocných na cukrovku. Éterické oleje a sedanolid majú povzbudzujúci účinok na zažívacie orgány. Betakarotén neutralizuje voľné radikály. Kálium reguluje krvný tlak a krvný obeh. Uľahčuje zbaviť sa stresu. Vďaka bohatému obsahu draslíka upokojuje nervy a zlepšuje subjektívny stav. Vňaťový je lepší ako koreňový. Je vinikajúcou zložkou redukčnej diéty.

Množstvo : 150 g pokrýva štvrtinu dennej potreby kália. Najlepšie je ho jesť surový. Zelerové listy sa dajú dobre sušiť a dlho si uchovávajú svoju vôňu.

 

ZEMIAK

 

Účinky : Sú bohatým zdrojom vitamínu C a B a obohacujú telo draslíkom, magnéziom, fosforom a železom. Vyrovnajú sa diétnym potravinám aj počtom kalórií. Najviac sa v ľudovej medicíne využíva práve šťava zo surových zemiakov, tradične na tráviace ťažkosti, gastritídy, poruchy pečene a žlčové kamene. Surová zemiaková šťava utišuje zápaly a podporuje hojenie kožných infekcií a poranení. Plátky surového zemiaka sú vynikajúcim obkladom na opary a omrzliny, a keď ho dáme na spánky, pomôže na bolesti hlavy a migrénu.

Množstvo : 100 g zemiakov = 70 kalórií. Keď sa zemiak varí alebo pečie v šupke, zachováva si veľa zo svojej hodnoty a je i ľahko stráviteľný.

 

ŽERUCHA

 

Účinky : Je bohatá na železo, vitamín C a meď. Pomáha pri

chudokrvnosti, odstraňuje pocit únavy. Vynikajúco prečisťuje krv a zbavuje telo toxínov. Stimuluje činnosť pečene, pankreasu a žlčníka. Žuvanie surovej žeruchy posilňuje ďasná a pomáha zamedzovať ich krvácaniu. Pri vonkajšom použití vhodne pôsobí na nečistú pleť a hnisavé vriedky.

Množstvo : Podľa ľudových liečiteľov by však denná dávka pre dospelú osobu nemala prekročiť jednu polievkovú lyžicu.

 

ANANÁS

 

Účinky : má vysoký obsah enzýmov, najmä bromelínu. Tieto enzýmy pomáhajú pri uzdravovaní, zmierňujú rozličné zápaly a zlepšuje trávenie. Urýchľuje spaľovanie tukov a zabraňuje tvorbe tukového tkaniva. Odvodňuje organizmus a zmierňuje opuchy. Pomáha pri črevných poruchách a hnačke. Odstraňuje starecké škvrny. Zvyšuje hladinu bielkovín v celom organizme. Okrem vitamínu B12 a E poskytuje aj ostatné vitamíny, minerálne a stopové látky.

Množstvo : v čase diéty konzumovať pol ananásu denne, jeden plátok pred každým jedlom. Časté konzumovanie čerstvého ananásu má blahodárne účinky. Čerstvo vytlačená šťava sa používa pri horúčkových ochoreniach a pri morskej chorobe. V krajinách karibskej oblasti, odkiaľ pochádza, ho považujú za afrodiziakum.

 

BANÁN

 

Účinky :Vďaka obsahu tryptofanu je vynikajúcim antidepresívom, ktorý pozitívne vplýva na náladu. Sú ideálne pre ľudí, ktorí potrebujú vytrvalosť, silu a sústredenie. Majú vysoký obsah magnézia (36mg/100g) a draslíka (382mg/100g). Jeden - dva banány zlepšia náladu a pomáhajú zaspať.

Množstvo : Jedzte ľubovolné množstvo.

 

ČEREŠNE

 

Účinky : Obsahujú vitamín C a draslík. Ten pomáha udržiavať zdravú

pokožku a pravidelný rytmus srdca. Pôsobia preventívne proti dne,

odvádzajú z tela toxické látky a čistia obličky. Majú močopudné účinky a pomáhajú prečistiť organizmus. Nachádza sa v nich kyselina kremičitá, ktorá blahodárne pôsobí na spevnenie väziva. Okrem toho obsahujú aj fosfor, ktorý upokojuje nervovú sústavu.Listy z čerešne sa pridávajú aj do čajových zmesí pre ich močopudné účinky. Kúpeľ v odvare zmierňuje bolesti kĺbov pri reume.

Množstvo : Jedzte ľubovolné množstvo. Čerešne so stopkou vydržia

dlhšie. Kôstky sa dajú strieľať.

 

RÍBEZLE

 

Účinky : V nich obsiahnuté flavóny pôsobia proti arterioskleróze,

nachladnutiu a pri problémoch s črevami. Napomáhajú sekrécii rôznych štiav. Sú bohaté na beta-karotén, biotín, vitamín C a E. Zabraňujú infekcii močových ciest. Prinášajú úľavu pri zápale. Sú výborným zdrojom draslíka. Množstvo : Jedzte ľubovolné množstvo, predovšetkým surové. Džúsy z čiernych ríbezlí často obsahujú len trochu ovocia. Preto si radšej skontrolujte obal.

 

GRAPEFRIUT

 

Účinky : Obsahuje vitamín C. Ružový je naň bohatší ako biely. Okrem toho obsahuje betakaroten, ktorý sa v organizme premieňa na vitamín A, ktorý napomáha zachovať si mladosť a chráni nás pre infekciami.

Množstvo : Ružový grapefruit denne pokryje dennú dávku vitamínu C. Predáva sa v obchodoch so zeleninou a ovocím.

 

HROZNO

 

Účinky : Všetky sorty hrozna patria k najzdravším druhom ovocia. Hrozno obsahuje napríklad kyselinu listovú, farbivá a minerálne látky a stopové prvky. Z minerálnych látok má najvyššie zastúpenie draslík, ktorý pomáha organizmu nielen pri odstraňovaní odpadových látok, riadení srdcového rytmu, ale pomáha nám aj jasne myslieť. Vlákniny, ktoré sú v šupkách hrozna, podporujú činnosťčriev. Zároveň obsahuje vitamín C, E a vitamíny skupiny B. Regeneruje vrchnú časť pokožky, zmierňuje stavy pri žlčových a

obličkových kameňoch. Dodáva množstvo antioxidantov. Šťava sa používa pri liečení chorôb, ktoré vznikajú hromadením toxínov v tele. Pôsobí močopudne a žlčopudne, mierne preháňa. Keďže má hrozno močopudný účinok, pomáha z tela vyplavovať škodlivé látky. Znižuje kyslosť žalúdočných štiav. Výhodou najmä pre jesenné dni, keď mnohí z nás pociťujú nostalgiu za letom a ťažko sa vyrovnávajú so zmenami počasia, je, že hrozno zmierňuje únavu a depresiu. Pre svoju výživovú hodnotu je doslova energetickou bombou.

Množstvo : Hrozno môžeme v surovom stave použiť aj pri výrobe šalátov, na spestrenie studených mís či jednohubiek, najmä syrových. Kombinácia rokfortu a bobule hrozna je naozaj vynikajúca. Základným pravidlom, či už pri konzumácii hrozna alebo jeho spracovaní, je mať kvalitný zdroj. Treba kupovať strapce čerstvé a neprezreté, v strednej veľkosti, s pevnou šupkou a so šťavnatou a mäsitou dužinou. Z kvalitného základu je potom aj kvalitný produkt.

 

HRUŠKA

 

Účinky : obsahujú okrem vitamínov najmä vápnik, fosfor a ľahkostráviteľné cukry. Majú antibakteriálny, močopudný a posilňujúci účinok, najmä v kombinácií s ovsenými vločkami. Ich plody alebo šťava sa používajú v ľudovom liečiteľstve pri obezite, močových kameňoch, vysokom krvnom tlaku. Varené a pečené sa používajú proti kašľu a záduchu, odvar zo sušených hrušiek proti hnačkám. Hrušky prečisťujú črevá, odstraňujú zápchu a iné porúchy trávenia. Niektoré odrody obsahujú v dužine drobné zrniečka, ktoré

ľuďom s citlivými črevami a poruchami žlčníka, ak sa konzumujú v surovom stave spôsobujú ťažkosti. Plané hrušky majú liečivejšie vlastnosti ako hrušky ušľachtilé.

Množstvo : ak občas zjeme hrušku, pozitívne si tým stimulujeme náladu.

 

JABLKO

 

Účinky : Jablká takmer neobsahujú bielkoviny, majú však vysoký obsah vody, málo sacharidov a v šupke nepatrné množstvo vody. Mimoriadne bohaté sú na vitamíny a stopové prvky. Jablká majú vysoký obsah draslíka. Jablko obsahuje až 30% vlákniny. Regenerujú a očisťujú organizmus, znižujú hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Sú účinné aj pri bolestiach hlavy a závratoch. Pomáhajú pri hnačke a

zápche. Proti hnačke pomáhajú sladké jablká, pri zápche zasa kyslé, ktoré povzbudzujú činnosťčriev. Sú osvedčený prostriedok pri ťažkostiach s kĺbmi. Podporujú odolnosť proti chorobám. Jablká pôsobia ako vynikajúca omladzovacia kúra. Zo šupky a dužiny, ktoré chránia jadrovník, sa v ľudskom organizme uvoľňujú látky s liečivým i preventívnym účinkom. Odvar z jabloňových kvetov má upokojujúce účinky a zmierňuje záchvaty kašľa. Pri chrípke a kašli sa osvedčilo pitie šťavy z jabĺk. Jemne nastrúhané jablko i so šupkou konzumo-vané večer viaže v črevách toxické látky.

Množstvo : Viaceré výskumy potvrdili, že konzumácia jedného jablka ráno a večer regeneruje a očisťuje organizmus.

 

JAHODA

 

Účinky : Obsahujú mangán, ktorý účinkuje ako afrodiziakum. Takisto urýchľujú látkovú výmenu a dodávajú vitamíny E a C, ktoré viažu voľné radikály. Sú tradičným diuretikom a prinášajú úľavu pri reumatizme a dne.

Množstvo : Stačí zjesť 20 dag denne. Kupujú sa na trhu alebo pestujú na záhrade.

 

MARHULE

 

Účinky : Obsahujú kyselinu listovú, pantoténovú a betakarotén, ktoré brzdia procesy starnutia a uľahčujú regeneráciu buniek. Zlepšujú náladu a odstraňujú únavu a poruchy sústredenia. Podporujú imunitný systém buniek a chránia ich pred vplyvom voľných radikálov. Urýchľujú tvorbu buniek. Pomáhajú regulovať

krvný tlak. Majú vysoký obsah rozpustnej vlákniny. Sú výborným zdrojom železa. Majú priaznivý vplyv na sliznicu pľúc silných fajčiarov.

Množstvo : Čerstvé alebo sušené marhule jedzte ľubovolne. Kôstky

vypľúvajte. Už tri plody obsahujú karotíny v množstve polovičnej dennej potreby dospelého človeka. Za hrsť sušených marhúľ nahradí dospelému okolo 20% denného príjmu draslíka, ženám viac ako 10% železa a mužom takmer 20%. Upozornenie : Marhuľové kôstky obsahujú horký amygdalín a sú jedovaté. Ani tehotné ženy by

pre vysoký obsah medi nemali konzumovať veľa marhúľ. U niektorých náchylných ľudí môžu marhule vyvolať hnačku a pri nadmernej konzumácií aj celkovú slabosť.

 

ORECHY

 

Účinky : Vlašské orechy sú bohatým zdrojom draslíka, magnézia, zinku, medi, selénu a kyseliny folovej. Pôsobia upokojujúco a pozitívne vplývajú na mozog. Lúpané strácajú veľa výživných vlastností.

 

POMARANČ

 

Účinky : Vitamín a selén posilňujú obranyschopnosť organizmu. Kálium a magnézium organizmus prečisťujú. Sú zdrojom vitamínu C. Majú protirakovinové účinky. Znižujú hladinu cholesterolu v krvi a posilňujú krvné vlásočnice.

Množstvo : Pomaranče v akomkoľvek množstve podporujú odolnosť proti chorobám. Výskumom sa zistilo, že ľudia ktorý jedli denne 100g citrusového ovocia sa znížilo riziko rakoviny. Čerstvo vytlačená šťava má vysoký obsah vitamínu C, draslíka a kyseliny listovej.

 

SLIVKA

 

Účinky : Ideálne spojenie vápnika a fosforu pôsobí blahodárne na posilnenie kostí a pomáha tráveniu. Sušené slivky sú známe svojím laxatívnym účinkom a poskytujú užitočné množstvo vlákniny a surového železa.

 

 

Slovenská jednotná

charita

© 2 004

LIEČIVÉ ÚČINKY ZELENINY A OVOCIA

Pre Slovenskú jednotnú charitu

spracoval Dr. Vojtěch Vojtíšek, Masarykova univerzita Brno