Z listového cesta

 

Lístková roláda

Ingrediencie

lístkové cesto, anglická slanina, tvrdý syr, sterilizované uhorky, horčica, kečup, vajce na potretie, sezamové semienka

Postup

Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na tenko. Rozkrájame na obdĺžniky. Každý ľahko potrieme horčicou alebo kečupom (nieje nutné), položíme na nej plátok slaniny, posypeme strúhaným syrom, položíme kúsok uhorky a zrolujeme. Kladieme na plech vyložený papierom na pečenie, povrch potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme semienkami. Do závitku môžeme zabaliť i iné pochutiny, čo kto má rád.

 

 

Krabie kremrolky

Ingrediencie

500 g lístkového cesta, 500 g krabích tyčiniek, 1 vajce, soľ, sezamové semienko

Postup

Cesto rozpolíme a každý polovicu rozvaľkáme na pomúčenej doske natenko. Radielkom nakrájame na prúžky, ktorými ovinieme rozmrazené tyčinky. Na plechu ich potrieme rozšľahaným vajcom, osolíme a posypeme sezamovým semienkom. Pečieme v rúre vyhriatej na 230°C do zlatova, 10 - 15 minút. Podávame teplé s ľadovým alebo hlávkovým šalátom.

                     

Pikantné slimáčiky

Ingrediencie

1 balíček listového cesta, 200g anglické slaniny, 200g tvrdého syra, 1 vajce na potrenie, korenie a semienka na posypanie

Postup

Cesto rozdelíme na polovice. Každú rozvaľkáme na obdĺžnik. Pokladieme plátky slaniny a syra a pevne zvinieme do rolády. Syrovou roládu krájame na kolieska a kladieme na plech. Potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme korením (kmín, mletá paprika, gyros, pizza,...) a semienkami (slnečnice, sezam,...).

          

 

Nivove  kornútky

Ingrediencie

1 balíček lístkového cesta (500 g), 150 g syra Niva, 1 vajce, niečo na posypanie (hrubá soľ, kmín, semienka,...)

Postup

Cesto rozdelíme na polovice. Každú zvlášť rozvaľkáme a radielkom rozkrájame na pásky asi 2 x 15 cm. Potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme strúhaným syrom. Našikmo zmotáme a kladieme na plech. Povrch potrieme vajcom a posypeme semienkami (soľou, kmínom,...). Vložíme do rúry vyhriatej na 230°C a pečieme do zlatova (asi 10 minút).

         

Provensálske listové taštičky

Ingrediencie

500 g listového cesta, 200 g šunkovej salámy, 200 g plátkového syra, 1 vajce, provensálske korenie

Postup

Cesto rozdelíme na polovice. Každú rozvaľkáme na pomúčenej doske na tenko a rozkrájame na obdlžníky. Na každý obdlžník položíme 2 kolieska salámy, kúsok syra a posypeme korením. Prehneme na polovice a okraje dobre primačkneme k sebe. Skladáme na suchý plech. Potrieme rozšľahaným vajcom a povrch posypeme korením. Pečieme 10 - 15 minúť pri 220°C. Podávame s čerstvou zeleninou, prípadne šalátom.

 

 

Mriežkové koláče so špenátom

Ingrediencie

2 balíčky lístkového cesta (po 500 g), 1 balíček špenátového pretlaku (450 g), 250 g balkánskeho syra, 2 vrchovaté lyžice kyslej smotany, 1 veľká cibule, 2 strúčky cesnaku, soľ, mleté korenie, 2 vajcia, trochu oleje

Postup

Na troche oleja osmažíme pokrájanú cibuľu. Pridáme špenátový pretlak a 2 - 3 minúty za stáleho miešania podusíme. Ak obsahuje špenát veľa vody, dusíme dlhšie, kým sa voda vyparí. Výsledkom by mala byť hustá "kaša". Pridáme jedno celé vajce, premiešame a odstavíme. Osolíme, okoreníme a necháme vychladnúť. So soľou opatrne, syr je dosť slaný. Syr nastrúhame nahrubo a vmiešame spoločne so smotanou a rozotreným cesnakom do špenátu. Ochutnáme a v prípade potreby dochutíme soľou, korením alebo cesnakom.
Polovicu cesta rozvaľkáme, pokrájame na štvorce a na každý dáme hromádku špenátu. Druhé vajce rozšľaháme vidličkou a potrieme okraje každého štvorca so špenátom. Rozvaľkáme druhú časť cesta, nakrájame obdlžníky (užšie než štvorce - roztiahnutím mriežky sa rozšíri), prejdeme mriežkovým valčekom a prekryjeme špenát. Okraje pritisneme. Pečieme v rúre vyhriatej na 220°C asi 15 minút.

          

Špenátové šatôčky so syrom

Ingrediencie

1 balíček listového cesta (500 g), 1 balíček mrazeného špenátu (450 g), 1 cibuľa, lyžica hladkej múky, 2 vajcia, trocha mlieka, sol, peper, cesnak, tvrdý syr, 3 lyžice oleja, sezamové semienko

Postup

Na oleji necháme zosklovatiť nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme múku a pripravíme cibuľovú zápražku. Pridáme rozmrazený špenát a trochu mlieka a uvaríme na hustú kašu. Nakoniec vmiešame 1 celé vajce a ešte necháme prejsť varom. Osolíme, opepríme a ochutíme prelisovaným cesnakom. Necháme čiastočne vychladnúť. Cesto rozvaľkáme na obdĺžnik 40 krát 50 cm a rozkrájame na štvorce 10 krát 10 cm. Na každý štvorec dáme lyžičku špenátu a kocôčku tvrdého syra, prehneme po uhlopriečke na polky a okraje dobre primačkneme. Kladieme na plech, potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme sezamovým semienkom. Pečieme 15 minúť v trúbe vyhriatej na 200°C.

Závin s lúčinou

Ingrediencie

1 balíček listového cesta (400 - 500 g), 300 g šunky alebo šunkového salámu, 2 veľké lúčiny (po 130 g), kúsok póru, vajce na potretie, semienka na posypanie

Postup

Cesto rozdelíme na polovice a na pomúčenej doske rozvaľkáme každú časť na obdĺžnik. Pokladieme ho kolieskami salámy, doprostred rozdrobíme lúčinu a posypeme na kúsky pokrájaným pórom. Okraje prehneme cez sebe, prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme semienkami podľa chuti a upečieme vo vyhriatej trúbe do zlatova ( 200°C, 20 minúť).

 

Syrové košíčky s paradajkou

Ingrediencie

500 g listového cesta, 250 g Lučiny, 2 vajcia, 1 lyžica francúzskej horčice, soľ, korenie, čerstvý tymian, cherry paradajky, hladká múka na dosku

Postup

Syr rozmiešame s vajíčkami a horčicou dohladka, podľa chuti môžeme osoliť a okoreniť.

Na pomúčenej doske rozvaľkáme cesto. Vykrájame kolieska a vložíme do  formy na muffiny.

Do každého košíčka dáme lyžicu syrovej plnky a ozdobíme štvrtkami paradajok. Posypeme lístkami tymianu.

Vložíme do rúry vyhriatej na 230°C, stlmíme na 200°C a pečieme 20-25 minút.  24 ks

          

 

Salámové ružičky

Ingrediencie

Chudý salám, lístkové cesto

Postup

Cesto rozvaľkáme natenko a nakrájame na pásky široké 2-2,5 cm.

Na každý položíme vedľa sebe 4 pól kolieska salámu a zmotáme, koniec pritlačíme. Ak chceme mať istotu, že sa cesto nerozmotá, môžeme konček pásika pred pritlačením potrieť vodou.

Pečieme pri 190-200°C cca 15 minút.

         

 

Muffinky pre mlsných

Ingrediencie

500 g lístkového cesta
náplň: 200 g mäkkého salámu (alebo inej údeniny), 150 g tvrdého syra, 1 vajce, 1 červená paprika, kúsok póru, 1 kelímok (150 g) kyslej smotany, 1 lyžička korenia na pizzu

Postup

Salámu a papriku nakrájame na drobné kocky, syr nahrubo nastrúhame, pór nakrájame nadrobno. Všetko zmiešame so surovým vajcom, smotanou a korením.
Cesto rozpolíme. Každú polovičku rozvaľkáme na obdĺžnik asi 31 x 21 cm. Vykrojíme z neho šesť koliesok o priemere 10 cm. Každé koliesko vložíme do dolkov plechu na muffiny a vytvarujeme podľa tvaru dolku. Rozdelíme do nich celú náplň. Z odkrojkov cesta vykrájame ľubovoľné malé tvary, posypeme ich mletou paprikou, kmínom, semienkami, ... a položíme na náplň. Vložíme do rúry vyhriatej na 200 - 210°C a pečieme asi 20 minút.

          

 

Lístkové chuťovky

Ingrediencie

lístkové cesto, ľubovoľné semienka alebo korenie, vajce alebo žĺtok

Postup

Cesto rozvaľkáme na tenko a rádielkom rozkrájame na ľubovoľné tvary (tyčinky, obdĺžniky, štvorčeky, trojuholníčky,... pozor, pri pečení sa zmenšia). Naskladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Potrieme rozšľahaným vajcom alebo žĺtkom rozmiešaným s lyžicou vody a posypeme čímkoľvek čo máme radi (soľ, sezam, mak, kmín, mletá paprika, oregano, strúhaný syr,...). Vložíme do rúry vyhriatej na 220°C a pečieme do zružovenia asi 8 minút.

          

Ananásové obálky

Ingrediencie

1 listkové cesto, 400 ml mlieka, 1 plechovka ananásu - plátky, 1 sáčok vanilkového pudingu, 3 lyžice cukru kryštálu, vajce na potrenie, čokoládová poleva

Postup

V troške mlieka rozmiešame cukor a pudingový prášok. Zmes vlejeme do zbytku mlieka a varíme asi 1 minútu. Cesto rozvaľkáme na obdĺžnik 40 krát 50 cm a rozkrájame na štvorce o strane 10 cm. Na polovicu z nich dáme doprostred lyžicu pudingu a koliesko ananásu. Potom priložíme druhý štvorec a okraje pevne pritiskneme k sebe. Potrieme rozšľahaným vajcom a v predhriatej rúre upečieme do zlatova. Vychladené ozdobíme čokoládovou polevou.

Broskyňové rezy

Ingrediencie

1 balíček listového cesta (500 g), 250 g mäkkého tvarohu, 250 ml smotany na šľahanie, 200 g zakysanej smotany, 1 vanilkový cukor, 4 lyžice práškového cukru (podľa chuti), 1 broskyňový kompót (420 g), 1 a 1/2 sáčka želatínového tužidla

Postup

Cesto rozdelíme na polovice. Každú rozvaľkáme na veľkosť plechu, potrieme rozšľahaným vajcom a upečieme (225°C, 10 minúť). Necháme vychladnúť. Broskyne scedíme a pokrájame na kocôčky. Do misy rozdrobíme tvaroh, posypeme cukrom, zalejeme smotanou na šľahanie a všetko dohromady vyšľaháme dohladka. Potom krátko všľaháme zakysanú smotanu. Do veľkej misy vysypeme stužovač a zalejeme 150 ml kompótovej šťavy (ak je jej málo, doplníme vodou). Ručnou metličkou rýchlo šľaháme asi pól minúty. Potom vmiešame asi dve lyžice tvarohovej hmoty, a potom po častiach vmiešame zbytok. Nakoniec vmiešame pokrájané broskyne, prípadne dosladíme. Tuto hmotu natrieme na jeden upečený plát cesta a prikryjeme druhým plátom, ktorý zľahka primačkneme. Dáme do chladničky stuhnúť. Pred podávaním nakrájame na štvorce či obdlžníky a ľahko pocukrujeme.

Marhuľové štvorce s tvarohom

Ingrediencie

500 g listkového cesta, 250 g mäkkého tvarohu, 2 vajce, 1 vanilkový cukor, 2 lyžice práškového cukru, 6 marhúľ

Postup

Tvaroh rozmiešame s jedným vajcom a cukrom (pri dávkovaní cukru sa riadime vlastnou chuťou). Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a rozkrájame na obdlžníky 8 krát 16 cm. Na jednu polovicu obdlžníkov dáme lyžicu tvarohu, priklopíme druhou polovicou, okraje dobre zmačkneme k sebe a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Na každý štvorec položíme pólku marhule rezanou stranou dole a zo zbytku cesta urobíme okolo marhule ohrádku. Každý kúsok potrieme rozšľahaným vajcom. Pečieme v trúbe vyhriatej na 200°C asi 12 minúť do zlatova.

Mahuľové štvorčeky

Ingrediencie

1 balíček lístkového cesta (500 g), 1 marhulový kompót, 200 g vanilmixu + 600 ml vody (alebo hustý vanilkový puding)

Postup

Vanilmix s vodou rozšľaháme a necháme chvíľu stáť. Cesto po polkách rozvaľkáme a nakrájame na štvorce. Narovnáme ich na plech, na každý dáme lyžicu vanilmixu (nebo pudingu), vmačkneme do neho polku kompotovanej marhule a vložíme do trúby vyhriatej na 220°C. Pečieme do zružovenia okrajov asi 15 minúť.

Mriežkový koláč s pudingom

Ingrediencie

1 balíček lístkového cesta (5OO g), hustý puding (alebo vanilmix), marmeláda

Postup

Väčšiu polovicu cesta rozvaľkáme a rozkrájame na štvorce. Na každý štvorec natrieme silnú vrstvu uvareného pudingu (alebo vanilmixu), ne až úplne na kraji. Na puding sem tam dáme trochu marmelády (nie je nutné). Druhú časť cesta rozvaľkáme, nakrájame na pruhy trochu užšie než sú nakrájané štvorce a prejdeme mriržkovým valčekom. Odkrajujeme obdlžníky, každý trochu roztiahneme do strán, aby vznikla mriežka, prekryjeme mím puding s marmeládou a okraje dobre pritisneme. Pečieme asi 15 minúť pri 220°C. Pred podávaním ľahko pocukrujeme.

Rezy z listového cesta

Ingrediencie

500 g lístkového cesta, 1 l mlieka, 3 vanilkové pudingové prášky, 6 lyžíc kryštálu

Postup

Cesto rozdelíme na polovice, každú polku vyvalkáme na veľkosť plechu (toho hlbšieho). Z mlieka, pudingových práškov a cukru uvaríme hustý puding. Na plech dáme jednu placku, na ňu rozotrieme puding (ne horúci!), Na to uložíme druhú polku cesta a upečieme v riadne horúcej trúbe. Môžeme vylepšiť tak, že na puding naskladáme piškóty a drobné ovocie, príp. plátky jablk, alebo môžeme ovocie rovno vmiešať do pudingu.

Veľmi veľká dobrota z lístkového cesta

Ingrediencie:

2 balení listového cesta, 1 a 1/2 balíčka piškót, 2 vanilkové pudingy, 0,8 litrov mlieka, 1 pohár strúhaných jabĺk, čokoláda na polevu

Príprava:
1 ks listkového cesta vyvaľkáme na veľký plát, ktorý vložíme na pomokrený plech. Celú plochu listového cesta obložíme piškótami. Podľa návodu uvaríme pudingy, ale použijeme iba 0,8 litru mlieka (bude trochu hustejší). Túto zmes nalejeme na piškóty.

Strúhané jablkáa rozprestrieme po celej ploche pudingu. Nakoniec preložíme ďalším plátom listového cesta. Pečieme asi 30 minúť na 200 stupňoch do zlatova. Ako náhle vyberieme z trúby, necháme vychladnúť a nakoniec polejeme roztopenou čokoládou, ktorou určíte nešetríme.

vyobrazení

Šatôčky s pudingom a čokoládou

Ingrediencie

1 balíček listkového cesta (500 g), uvarený hustý vanilkový puding, čokoláda, cukor na posypanie

Postup

Cesto rozpolíme. Každú polku vyvaľkáme na obdĺžnik a rozkrájame na malé obdlžníky. Na každý položíme lyžicu pudingu a zapichneme do neho niekoľko kúskov čokolády. Prehneme na polovicu, okraje dobre pritisneme a naskladáme na plech. Pečieme pri 230°C asi 10 minúť. Hotové pocukrujeme (práškový cukor môžeme zmiešať so škorici).

 

Tvarohovo-višňový závin

Ingrediencie

300 g listkového cesta, 250 g mäkkého tvarohu, 1 višňový kompót, 2 vanilkové cukry, 1 lyžička škorice, 1 - 2 lyžice práškového cukru, 1 vajce, 1 žĺtok, 1 sáčok vanilkového pudingového prášku

Postup

Tvaroh rozmiešame s jedným vajcom, jedným vanilkovým cukrom, práškovým cukrom a pudingovým práškom dohladka. Višne scedíme a odkôstkujeme. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na obdĺžnik (približné velkosti plechu). Doprostred cesta navrstvíme tvaroh, na neho naskladáme višne, posypeme ich vanilkovým cukrom a škoricou. Na jednej strane cesto radielkom nakrájame na 1,5 cm prúžky kolmo k tvarohovému pásu a ich konce potrieme rozšľahaným žltkom. Nerozkrájanú časť preklopíme cez višne a cez ňu naskladáme nakrájané prúžky. Závin prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie a potrieme ho zbytkom žĺtka rozmiešaného s lyžicou vody. Vložíme do trúby vyhriatej na 225°C a pečieme asi 15 minúť. Po vychladnutí pocukrujeme. Pokiaľ sme kúpili 500 g balenie cesta, zo zbytku môžeme upiecť slané pečivo k vínu.

                           

 

TOPlist