ÚČINKY LIEČIVÝCH RASTLÍN
Mäta pieporná-žalúdočné kŕče, plynnatosť, nevoľnosť
Bazalka pravá -žalúdočné problémy plynnatosť
Medovka lekárska- žalúdočné problémy, neurózy, črevné a srdcové ochorenia
Yzop lekársky-na uvoľnenie hlienov, pri kašli, zápal dýchacích ciest, plynnatosť, zažívacie problémy
Zádušník brečtanolistý-nechutenstvo, hnačky, kašel, zahlienenie dýchacích ciest
Rozmarín lekársky-únava, reumatické bolesti, dna, poruchy prekrvenia, prekonané infekčné ochorenia
Levandula úzkolistá-utišuje migrénu, únavu, srdcové problémy
Fialka voňavá-bolesti uši, reumatické bolesti, astma, čierny kašel, bronchitída, kašel
Kapucínka väčšia-bronchitída, infekcia horných ciest dýchacích, zápal močových ciest, zápal obličiek a močovodu, šalát prečisťuje krv
Žerucha-žalúdočné kŕče
Šípky-močopudný prostriedok pri obličkových a močových kameňoch, nachladnutie, horúčke, posilnenie obranyschopnosti
Nechtík lekársky-zle hojace sa rany, vredy, kloktanie pri zápaloch ústnej dutiny a hrdla
Šalvia lekáraska-dna, čistí hlas, na pľúca, pečeň, črevá
Púpava lekáraska-choroby pečene, žlčníka, povzbudzuje vylučovanie žlče, prečisťuje krv
Fenikel obyčajný-kašel, zažívacie problémy, plynnatosť
Kôpor voňavý-zažívacie problémy, nechutenstvo
Ligurček lekársky-močopudný prostriedok, obličkové kamene, choroby močového mechúra, obličky, žalúdočné ochorenia, zažívacie problémy
Fialka trojfarebná-kožné ochorenia, horúčky, ochorenia horných ciest dýchacích, suchý kašel, nečistá pokožka, akné
Lipa malolistá-horúčky, chrípka, reuma, senná nádcha, alergické kožné vyrážky, potenie
Divozel malokvetý-ochorenie dýchacích ciest, kašel, bolesti uší, ochorenie tvárového nervu
Prvosienka jarná-neustupujúci kašel, zahlienenie nosohltana, bronchitída, starecký kašel
Tekvica obyčajná-vhodná na kompóty, marmelády, olej zo semien do šalátov
Ľubovník bodkovaný-pri depresii, neuróze, nočné pomočovanie, žalúdočné a črevné poruchy, ochorenie žlčníka, na vonok hojenie rán, utíšenie bolesti pri vykĺbení, pomliaždení, reume, bolesti krížov
Nátržník husí-menštruačné bolesti, kolikové ochorenie žalúdka a čreva, hnačka, chorobe žlčníka
Repík lekársky-ochorenie žalúdka, čriev, žlčníka a pečene
Dráč obyčajný-choroby žlčníka, koliky, žltačka, zápal obličiek a obličkovej panvičky, kĺbový reumatizmus, POZOR zbierajú sa len plody, ktoré podporujú chuť do jedla, robia sa z nich chutné marmelády a šťavy
Čakanka obyčajná-podporujúci a posilňujúci prostriedok pri nechutenstve, plynnatosti, bolestiach brucha a pri pocite preplnenia, z koreňa sa pražením získavá kávovina „cigória“, listy na šalát
Nevädza poľná-pri nechutenstve, zažívacie problémy, močopudný prostriedok, skrášľujúca droga v čajových zmesiach
Podbeľ liečivý-proti kašľu
Palina pravá-nechutenstvo, zažívacie poruchy, choroby pečene, žlčníka pri epileptických záchvatoch, nervové a hysterické kŕče
Slnečnica ročná-tinktúra pri malárii a tuberkulóze, ochorenie žíl, vzácny stolový olej, profylaxia pri artérioskleróze, do prípravkov na ošetrenie kože
Zlatobyľ obrovská-močopudný prostriedok pri zápaloch močového mechúra a obličiek
Pyštek obyčajný-pri hnačkách, zápal hrubého čreva, oslabenie močového mechúra, nočné pomočovanie
Skorocel väčší-(záhradný) pri bolestiach zubov, zápaloch stredného ucha, nočné pomočovanie
Skorocel kopijovitý-pri zápaloch dýchacích ciest
Skorocel blškový-pri zápale čreva a chronickej zápche
Petržlen záhradný-zápal močových ciest, obličkové kamene, na odvodnenie
Ríbezľa čierna-vodnatieľka, zadržiavanie moču, reuma
Alchemilka pasienková-ťažkosti v prechode, silné menštruačné krvácanie, vyrážky na pokožke u dospievajúcich dievčat
Imelo biele-vysoký krvný tlak, zápal kĺbov, podpora pri liečení rakoviny
Štiav kyslý-prečisťuje krv
Chmeľ obyčajný-poruchy spánku, upokojuje, žalúdočné neurózy
Figovník obyčajný-mierne preháňadlo
Pŕhľava dvojdomá-pri reume, obličkové ochorenia ako močopudný prostriedok
Gaštan jedlý-plod je bohatý na škrob, pri kašli, čierny kašel
Breza previsnutá-pri nahromadení vody v tele, ochorenia obličiek a močového mechúra, reuma a dna
Dub letný-na vonkajšie použitie pri zápaloch kože a omrzlinách
Vŕba purpurová-prostriedok na zmiernenie horúčky, reumy chorobách z nachladenia, žalúdočných a črevných kataroch
Topoľ osikový-katar močového mechúra, ochorenie prostaty, zápal kĺbov
Orech kráľovský-zápal žalúdka a čreva, kožné ochorenie, ekzémy, omrzliny
Pýr plazivý-močopudný prostriedok pri ochoreniach močových ciest, na všeobecné odvodnenie a prečistenie organizmu
Ovos siaty-nespavosti a neurózy z vyčerpania, ovsené kaša a odvar z ovsených vločiek je diéta pri žalúdočných a črevných ochoreniach
Jačmeň siaty- na podporenie krvného obehu, na výrobu piva, odvar z jačmeňa ako diéta pri žalúdočných a črevných poruchách
Ginko dvojlaločné-pri poruchách prekrvenia
Cyprus vždyzelený-éterický olej na potieranie a inhalácie pri kašli, čiernom kašli a astme
Borievka obyčajná-éterický olej na potieranie pri reume a na inhaláciu pri bronchitíde, na odvodnenie tela, hnačkách a plynnatosti
Borovica lesná- éterický olej na inhaláciu pri ochoreniach dýchacích ciest, potieranie pri reume a na podporu prekrvenia
Borovica horská-éterický olej kúpele pri reume a nervové bolesti, potieranie, nosné kvapky, na inhaláciu pri nachladnutí a ochoreniach dýchacích ciest
Smrek obyčajný-éterický olej na potieranie pri ochoreniach dýchacích orgánov, bolestiach svalov, reume, posilňujúce kúpele
Jedľa biela-éterický olej na potieranie a kúpeľ pri reume, poruchách prekrvenia, na inhalácie pri ochoreniach dýchacích ciest
Praslička roľná-pri ochoreniach obličiek a močového mechúra
Pľuzgierka islandská-(lišajník) slizy, vitamíny, jód, pri dráždivom kašli, zápal dýchacích ciest a tráviacej sústavy
Rumanček kamilkový-čaj piť pri zápaloch tráviacej sústavy, na oplachovanie pokožky a slizníc, zápal nosohltana na naparovanie
Rebríček obyčajný-nechutenstvo, zažívacie problémy, choroby pečene a žlčníka, pri vnútornom krvácaní, vymývanie rán
Sedmokráska obyčajná-pri zle sa hojacich rán, kožné vyrážky a ekzémy
Baza čierna-na dobré potenie pri nachladení, konzumovať šťavu alebo kompót
Hluchavka biela-bolesti a nepravidelnej menštruácii, biely výtok, pri infekcii dýchacích ciest, pri nespavosti
Paprika ročná-pri nechutenstve, zažívacie problémy, na vonkajšie použitie pri omrzlinách, masť, tinktúra pri zápale pohrudnice, reume, zápal hrdla a stredného ucha
Pupenec roľný-pri plotoch, preháňavý účinok pri zápche, nepriechodnosti čreva
Oliva európska-listy na zníženie krvného tlaku, nezrelé a zrelé plody na olivový olej veľmi kvalitný rastlinný olej, do kozmetických prípravkov
Brusnica obyčajná-pri zápale močového mechúra
Zeler voňavý-pri ochoreniach močového mechúra a obličiek
Pagaštan konský-pri ochoreniach cievnej sústavy, kŕčové žily, hemoroidy, žilová nepriechodnosť, porucha prekrvenia, omrzliny
Citrónovník pravý-ochorenia žíl, nechutenstve, chrípke
Citrónovník horký-povzbudzuje chuť do jedla a podporuje trávenie
Fazuľa obyčajná-surové struky sú veľmi jedovaté, konzumovať len uvarené, močopudný čaj pri zastavení močenia, vodnatieľke, chorobách močového mechúra a obličkových kameňoch.
Jarabina vtáčia-na výrobu ovocných štiav a želatíny, pri nechutenstve, zažívacích problémoch
Dula podlhovastá-v kozmetike na výrobu masti, na prípravu lekvárov a želatíny, na tenko nakrájané a usušené sú výborné na jedenie alebo prípravu chutného nápoja, pri zápche a kašli, pri popáleninách, popraskanej koži a hemoroidoch.
Hloh jednosemenný-pri srdcových ochoreniach, starecké srdce, začínajúca srdcová slabosť, silná srdcová záťaž, nedostatočné prekrvenie srdcového svalu, srdcové neurózy.
Ostružina černicová-(černica) pri hnačke, zápaly ústnej dutiny a nosohltana
Ostružina malinová-(malina) pri hnačke, zápaly ústnej dutiny a nosohltana
Slivka trnková-(trnky) mierne preháňavý účinok
Jahoda obyčajná-pri črevných poruchách a hnačkách
Potočnica lekárska-na podporu trávenia, pri chorobách žlčníka
Chren dedinský-proti zápalom dýchacích a močových ciest
Kapsička pastierska-zastavuje krvácanie, ochorenie žalúdka a obličiek, prečisťuje krv
Cibuľa kuchynská-pri nádche, bronchitíde, ochoreniach čreva
Cesnak medvedí-pri zažívacích poruchách, nechutenstve nadrobno nasekané listy, do polievok, šalátov
Cesnak kuchynský-pri črevných poruchách, ochorenia dýchacích ciest, proti artérioskleróze.
Artičoka zeleninová-pri nedostatočnej tvorbe žlče a na zníženie hladiny cholesterolu v krvi.
Ostropes obyčajný-(bodliak) pri srdcových chorobách a poruchách krvného obehu.
Silybum mariánske-(bodliak) pri ochoreniach pečene, žltačke, zápale pečene, pretučnení pečene.
Lopúch väčší-na prečistenie krvi, pri vypadávaní vlasov na vtieranie proti lupinám, pri kožných chorobách, ekzémoch.
Echinacea úzkolistá-vo forme masti na liečenie rán, pri kožných ochoreniach a psoriáze, na posilnenie obranyschopnosti organizmu, pri chrípkových infekciách, proti chrípke a nachladeniu, pri kožných ochoreniach.
Dúška tymiánová-na uvoľnenie hlienov a zmiernenie kŕčov pri kašli, pri čiernom kašli, akútnej chronickej bronchitíde, črevných ťažkostiach ako korenie.
Liečivé koreniny
Chutné, pestré a voňavé! To sú koreniny, ktoré povzbudia apetít a doprajú vám potešenie z jedla.
Okrem toho celé stáročia vylepšujú príchute, prispievajú aj k udržaniu tela v zdravej forme.
Bobkový list
Je azda najrozšírenejším korením na svete. Pri príprave jedál sa na dochucovanie používajú lístky stromčeka, ktorý rastie v subtropických teplotných podmienkach. U nás si ho však pokojne môžete v črepníku dopestovať tiež. Bobkové lístky sú charakteristické korenistou vôňou a horkastou chuťou. Liečivo pôsobí na opuchy lymfatických uzlín, pravidelným pridávaním do jedla však podporíte aj imunitu a prispejete k rozvoju intuície. Bobkový list sa používa hlavne do kyslých polievok a omáčok. Odporúča sa neskladovať ho dlhšie ako jeden rok.
Škorica
Je jednou z najstarších korenín so sladkastou drevnatou vôňou. Je to sušená kôra škoricovníka, ktorá sa zbiera na jar i na jeseň. Kým škoricové zvitky chytia pravú hladkosť a žltohnedú farbu, denne sa musia ručne šúľať a sušiť v tieni. Priaznivo vplýva proti črevným infekciám, lieči astmu, alergie a choroby krvi. Škorica pôsobí aj proti osteoporóze, lieči pleť a odstraňuje strach. Korenina je vhodná na prípravu ryže, dezertov, kompótov a vareného vína.
Čili papričky
Sú veľmi ostré, no aj tak obľúbené. Pestujú sa najmä v Mexiku, kde tvoria hlavnú prísadu jedál. Ako korenina majú čili papričky svoje nepopierateľné liečivé účinky, veď znižujú horúčky, naprávajú krvný tlak, liečia tráviace problémy, podporujú spaľovanie škodlivín v tele, ba dokonca pôsobia proti nadváhe. Napriek tomu tí, ktorí ich bežne nekonzumujú, by si mali dávať pozor! Nenaučený žalúdok a črevá by sa pri väčšom množstve mohli poleptať. Tieto papričky sa okrem iného vyznačujú aj zvýšeným obsahom minerálov, vitamínu C a betakaroténu. Ak pri varení chcete zmierniť ich chuť, namočte ich na hodinu do slabého vínneho octu zmiešaného so soľou.
Klinček
Kinčeky, teda neotvorené puky kvetov vždyzeleného stromu, pochádzajú z Koreninových ostrovov v Indonézii. Tam si ho miestni dokonca pre typicky záhadnú chuť pridávajú aj do tabaku a fajčia ho v cigarete. Zbiera sa dvakrát ročne, skôr ako sa roztvoria puky, ktoré sa potom dosušia na slnku, až kým nezhnednú. Majú ostrú až horkú chuť, po ktorej sa v ústach vytvorí pocit tŕpnutia. Korenina so záhadnou chuťou lieči prechladnutie, bolesť zubov, infekcie ústnej dutiny a potláča nesmelosť. Využíva sa pri varení sladkých aj pikantných jedál, pri výrobe džemov a zaváranín.
Fenikel
Veľmi obľúbená korenina Rimanov, Grékov i Egypťanov, pochádzajúca z južnej Európy, ktorá sa používa najmä na prípravu jedál z rýb, pečenej bravčoviny, ale aj ako prísada do salám. Svoje stále zastúpenie má aj vo vegetariánskej strave. Má teplú, mierne sladkú chuť a jeho vôňa je podobná anízu. Pôsobí proti astme, nadváhe, neuróze i proti nadúvaniu, upravuje tráviace ťažkosti, menštruačné problémy i problémy s dýchaním. Lieči otravy, očné problémy aj kašeľ.
Majorán
V staroveku bol predovšetkým liečivou rastlinou. Korenie má sivozelenú farbu, silnú, príjemnú vôňu a horkastú chuť. Na dochucovanie polievok, zabíjačkových špecialít, dusených či grilovaných jedál a fašírok sa používajú sušené rozdrvené lístky i kvety. Lieči neurózy, odstraňuje nadúvanie, črevnú koliku a podporuje tvorbu žlče.
Horčica
Biela, hnedá i čierna sa v kuchyni používa už tisíce rokov. Kto ochutnal, určite vie, že najostrejšie chutí čierna horčica, najčastejšie používaná v indickej kuchyni, a najmiernejšiu chuť má biela horčica, ktorej semienka majú sladkastú a hrejivú chuť. Semienka hnedej horčice sú horkasté, až štipľavo korenisté. Liečivá sila tejto koreniny pôsobí na prekrvenie organizmu, lieči artritídu, bronchitídu, reumu, dodáva organizmu energiu, potláča negatívne myšlienky, tlmí chrápanie a upravuje obehovú sústavu.
Korenie
Pochádza z monzúnových pralesov malabarského pobrežia v juhovýchodnej Indii a má cenu zlata. V minulosti sa čierne a biele korenie používalo aj ako platidlo nájomného, daní a vyplácalo sa ním aj veno. Rastie na kríkoch. Dnes sa vo veľkom pestuje hlavne v Indii, Malajzii a Indonézii. Pomáha pri nechladnutí, nevoľnostiach, nechutenstve, utlmuje bolesti, pôsobí proti artritíde, zápche, hnačke, čistí pleť, odstraňuje únavu a pomáha skoncentrovať sa.
Oregano
Je veľmi známa korenina so silnou chuťou, ktorá tvorí hlavnú zložku na prípravu pizze. Spolu s majoránom sa v Taliansku pridávajú asi do všetkých jedál, ktoré majú paradajkový základ. Oregano sa pestuje najmä v Stredomorí, ako koreniny sa do jedál pridávajú jeho rozdrvené výhonky červenkastej farby. Obľúbené oregano je protizápalové, pomáha pri liečbe kašľa, tlmí bolesti hlavy, kĺbov i menštruačné bolesti, odstraňuje nespavosť.
Paprika
Paprika je korenina, ktorá nemá žiadnu omamnú arómu, zato chuť sa rôzne stupňuje od sladkastej až po pálivú. Aj preto jej právom patrí titul najpestovanejšej koreniny sveta. Veď dnes sa pestuje už vyše dvesto odrôd papriky po celom svete, jej domovom však zostáva stredná a južná Amerika. Okrem toho, že sa ako korenina pridáva do rôznych jedál, treba pripomenúť, že ako čerstvá zelenina je veľmi bohatá na vitamín. Pôsobí pri liečbe nachladnutia, upravuje krvný obeh a odstraňuje srdcovú slabosť.
Rasca
Rasca má štipľavú vôňu a horkastú chuť. Pochádza z Ázie a kedysi bola veľmi obľúbená najmä v anglickej kuchyni, dnes si bez nej nevedia predstaviť kuchyňu azda nikde na svete. Na prípravu jedál sa používa už päťtisíc rokov! Okrem liečivých účinkov – pomáha pri zápaloch priedušiek, odstraňuje plynatosť a lieči koliku, sa používa aj na dochutenie chleba, syrov, kapusty, polievok a známy je aj rascový likér.
Rozmarín
Má charakteristickú vôňu a horkú chuť. Ako korenina sa používajú listy aj konáriky tohto polokra, ktoré sa do jedál majú dávkovať veľmi opatrne. Rozmarín, v minulosti používaný najmä ako liek, sa odporúča skladovať v uzavretej nádobe. Pôsobí proti reume, dne, na bolesti hlavy, posilňuje žalúdok, mierni klimakterické stavy i nervy, upravuje nízky tlak a telu dodáva aj energiu. Korenina sa používa na výrobu rozmarínového octu, ako príchuť do omáčok i na rôzne druhy mäsa.
Sezam
Kým čierne semená sezamu vynikajú výraznejšou, zemitou chuťou, biele semená majú sladkú a po opražení až orieškovú chuť. Dve podoby chuti – to je korenina považovaná za najstaršiu rastlinu pestovanú na výrobu oleja. Jeho semená bez akejkoľvek vône obsahujú až päťdesiat percent viazaného oleja vhodného na varenie. V lekárstve sa používa ako laxatívum, proti alergiám, na suchú pleť a lieči aj chronické otravy. Pri varení sa využíva najmä olej, hoci sezamom sa obaľujú aj potraviny pred pečením.
Tymian
Kým obyčajný tymian má typickú horkú až štipľavú chuť, citrónový má krásnu citrusovú vôňu a pripravuje sa z neho voňavý čaj. Ako korenina sa využívajú jeho stonky, ktoré sa zbierajú tesne pred kvitnutím. Tymian rastie ako poloker najmä v západnej časti Stredomoria. Lieči chrípku, málokrvnosť, nachladnutie, zmierňuje kašeľ, odstraňuje črevné parazity, nadúvanie i nočné mory a hojí infekcie vzniknuté na ranách. Ako prísada sa používa do polievok, na ryby, pizzu i do syrov.
Šafran
Najdrahšia korenina na svete je známa od čias kráľa Šalamúna. Zber šafranu je náročná ručná práca, aj preto je jeho cena taká vysoká. Šafran je červený a krehký, na korenie sa zbierajú blizny jeho kvetov. Má silnú vôňu a horkú chuť. Aby sa nevytratila, šafran treba skladovať na tmavom mieste a v uzavretej nádobe. Je bohatý na vitamín B – riboflavín, lieči depresie, neplodnosť, poruchy prostaty, menštruačné problémy, artériosklerózu a pôsobí aj proti srdcovej slabosti. Pri varení sa používa ako prísada do rizota a do rybacích jedál.