Detoxikácia podľa medveďa - medvedí cesnak

                     

 

Keď sa na jar medveď prebudí zo zimného spánku prvé, čo urobí pustí sa hľadať rastlinu s cesnakovou vôňou. Vedie ho inštinkt, aby si po zime prečistil žalúdok, črevá a krv. Ľudia si to všimli. Rastlinku nazvali medvedí cesnak a začali ju používať podobne, na jarné prečistenie a získanie prvých jarných liečiv z prírody. K pozvánke do prírody pridávam pár poznámok o zdravotných účinkoch medvedieho cesnaku a pár jednoduchých receptov.

                 

Zdravotné účinky:

Sú veľmi podobné cesnaku kuchynskému, pretože obsahuje rovnaké zlúčeniny ako kuchynský cesnak. Navyše zelené listy medvedieho cesnaku obsahujú chrolofyl, zelený fotosynteticky pigment, v ktorom je ukrytá  energia  slnka. Je prvou jarnou rastlinou, ktorú môžeme konzumovať. 

Detoxikačné účinky na organizmus

  • Prečisťuje tráviaci systém
  • Prečistí obličky, močové cesty, podporuje močenie
  • Priaznivo vplýva na vencové tepny srdca.
  • Používa sa pri ženských chorobách a výtokoch.
  • Detoxikácia znižuje škodlivý vplyv nikotínu na ľudský organizmus.
  • Čistí zahlienené pľúca, priedušky a zmierňuje dýchacie ťažkosti 

Optimalizuje cirkuláciu krvi v tele a v mozgu a tým

  • Podporuje pamäť
  • Znižuje krvný tlak
  • Pôsobí pri nespavosti
  • Účinkuje proti závratom, tlaku v hlave, úzkosti, skľúčenosti a hučaniu v ušiach
  • Zabraňuje kôrnateniu ciev a skleróze

 Má antibakteriálny účinok, ktorý súvisí so schopnosťou zvýšiť odolnosť buniek voči baktériám

  • Podporuje hojenie otvorených rán
  • Pomáha pri liečbe žalúdočných vredov
  • Znižuje bolesť spôsobenú zápalom
  • Liečia sa ním kožné vyrážky, povrchové vredy, lišaje.  

Detoxikácia organizmu znižuje pocit únavy a dáva pocit zdravia. Medvedí cesnak sa nedá kúpiť. Dá sa nazbierať priamo v prírode. A tak prechádzka jarnou prírodou zlepšuje fyzickú kondíciu a po celotýždennom strese v práci prináša psychickú relaxáciu.

                        

Kde rastie a ako vyzerá:

Na zber medvedieho cesnaku sa treba vybrať na vlhké lúky, rastie pri potokoch, v tienistých a vlhkých lesoch, pod krovinami a v listnatých a horských lesoch-Kojšov, Malé Karpaty, Jahodník, Smolenice, Orešany, ... sú v tomto čase pokryté medvedím cesnakom. A keďže medveďov tu nemáme, tak sa cesnak sám ponúka okoloidúcim turistom.

Rastie husto vedľa seba, vytvára polia zelených listov. Okoloidúcich priláka cesnaková vôňa šíriaca sa navôkol.

Listy sú jasnozelené, kopijovité, lesklé. Vyrastajú priamo z podlhovastej cibule, obalenej bielymi priehľadnými šupkami

Stonka je hladká, jasnozelená až 30 cm vysoká.

Z trsu listov vyrastá biely okolíkovitý kvet, taká biela guľka tvorená drobnými bielymi kvetmi.

Začiatkom mája sa tak zelené polia premenia na oblasti bielych kvetov s cesnakovou vôňou. Cibuľky sú asi 15-20 cm hlboko v zemi. 

                                                      

Listy sa zbierajú na jar a cibuľky na jeseň.

                                           

 Spôsob úpravy, konzumácia, použitie v kuchyni, recepty:

Listy alebo cibuľky medvedieho cesnaku sa konzumujú v čerstvom stave. Sušením sa jeho liečivé účinky strácajú. Nakrájané listy sa môžu uložiť aj na zimu ak ich zalejeme alkoholom a na dva týždne necháme vylúhovať, potom scedíme a používame po kvapkách (pijeme, alebo natierame rany). 

Čerstvé nakrájané listy sa dajú konzumovať

  • Nakrájané na maslový chlieb - rýchle a veľmi chutné použitie. Keď pôjdete na výlet tak si chlieb s maslom pribaľte a potom konzumujte priamo v lese s čerstvo odtrhnutým cesnakom.

·         Ako korenina, jemne posekaný, do hotovej polievky

·         Ako korenina, pri pečení pokryjeme celými listami mäso alebo ryby

·         Ako špenát, klasická špenátová úprava

·         Ako šaláty, na rôzne spôsoby (jeden z receptov uvádzam nižšie) 

·         Ako liečivé víno, pokrájané listy krátko povaríme v 250 ml bieleho vína, necháme pár minút vylúhovať, scedíme, osladíme medom a cuckáme po lyžičkách, hlavne pri kašli.

·         Podobne listy môžeme zaliať vriacim mliekom. Po 2-3 hodinovom odstátí precedíme a po dúškoch vypijeme, hlavne pri kašli, prípadne pri poruchách zaspávania.

 

Rýchly šalát z medvedieho cesnaku:  

 

Medvedí cesnak, mandle, paradajky, papriky,  tuniak v oleji, olivový olej, mleté korenie, soľ 

1. Rozmiešame soľ a mleté korenie, prípadne sušenú petržlenovú vňať v olivovom oleji

2. Pridáme pokrájané mandle (alebo vlašské orechy)

3. Pridáme pokrájané papriky (alebo uhorky), paradajky

4. Primiešame tuniaka (alebo slaný balkánsky syr)

5. Pridáme pokrájaný medvedí cesnak a všetko dobre premiešame

Podávame samostatne alebo s hriankou (prípadne posypeme na kocky nakrájaným a zapečeným chlebíkom)

 

 

Čo s medvedím cesnakom...

Medvedí cesnak sa dá využiť na 1000 spôsobov.

 

Konzumujeme hlavne čerstvé listy- obsahujú najviac výživných látok. Listy medvedieho cesnaku môžeme aj sušiť, ale veľký zázrak od toho neočakávajme. Sušením sa strácajú hodnotne látky a aj aróma. Odporúča sa radšej mrazenie. Môžu sa zamraziť väčšie listy ale aj pokrájané na rezance.

Ďalší spôsob ako sa tešiť čo najdlhšie zo zelených listov je, že nakrájané lístky natlačíme do fliaš a zalejeme kvalitným olejom. Dbáme na to, aby neboli vzduchové bubliny a olej sa dostal medzi listy. Fľašky musia byť čisté a v chladničke vydržia pomerne dlho.

Dá sa vyrobiť aj tinktúra, kde nakrájané lístky zalejeme kvalitným cca 40% liehom a necháme 14 dní na slnečnom mieste. Potom precedíme a užívame denne 10 kvapiek.

Na liečebné účely sa môže použiť aj variant, kde nadrobno pokrájané lístky prevaríme s kvalitným vínom, osladíme medom a po dúškoch popíjame.

Osoby s citlivým žalúdkom môžu nakrájané listy zaliať teplým mliekom, 2 až 3 hodiny nechať postáť a precedené mliečko po dúškoch popíjať.

Alebo lístky jednoducho zalejeme ako čajík :-)

A ešte niečo: cibule cesnaku medvedieho sa používajú ako cesnak kuchynský.

 

Ako môžeme obohatiť naše jedlá s medvedím cesnakom:

 

Smoothie

Veľkej obľube sa tešia smoothie, kde do mixéra dáme celé ovocie, zeleninu a rôzne bylinky. Medvedí cesnak môže byť zaujímavým obohatením.

Smoothie ako pre medveďa :
medvedí cesnak,  jabĺčko, citrón, med, voda- pomer a konzistencia podľa chutí.

medvedí cesnak, ananás, banán, voda- pomer a konzistencia podľa chutí.

Nátierky

 

Či už dáme zelené rezance listov na chlebík s maslom alebo na obľúbenú nátierku, získame zdravú variantu. Môžeme napríklad dochutiť Cottage syry alebo tvaroh.

Cottage s avokádom a medvedím cesnakom: kelímok syra, jedno avokádo, malá cibuľka a  medvedí cesnak (nešetríme) nakrájaný na malé časti. Premiešame vidličkou.

Syrová nátierka: strúhaný syr (ľubovoľný- najradšej mám gorgonzolu), kyslá smotana, medvedí cesnak,  prípadne mladú cibuľku a soľ. Ingrediencie mixujeme na hladkú zelenú nátierku.

Vajíčková, avokádová, rybacia...


Ak máte obľúbenú horčicu, môžete ju vylepšiť medvedím cesnakom a zároveň máte vyriešené ako uchovať blahodarné účinky čerstvých lístkov.

 

Polievky:

 

Stačí ak našu obľúbenú polievku (zeleninovú, mäsovú, mliečnu) posypeme čerstvými lístkami. Alebo pridáme viac lístkov pred koncom varenia priamo do polievky.

Mliečna polievka s medvedím cesnakom a zemiakmi:

Do vody dáme variť zemiaky a malú cibuľku. Keď zemiaky sú mäkké pridáme rezančeky medvedieho cesnaku (nešetríme) , mlieko, podľa potreby zahustíme múkou. Dochutíme smotanou a soľou.

 

Zeleninová polievka: koreňovú zeleninu, cibuľu, cesnak uvaríme do mäkka a cca 5 min. pred  koncom pridáme zväzok medvedieho cesnaku aj s cibuľkou. Na tanieri ozdobíme čerstvými rezančekmi zelených listov.

Ďalšia obmena je s knedličkami s medvedím cesnakom.


Krémova polievka s medvedím cesnakom a mrkvou: zemiaky a mrkvu pokrájame na menšie kocky a restujeme na masle. Pridáme vodu a krátko varíme. Po čase pridáme aj medvedí cesnak.(nešetríme) a kyslú smotanu na dochutenie. Ponorným mixérom mixujeme do krémova.

 

Hlavne jedla:

Cestoviny s pestom z medvedieho cesnaku:   

Pesto1- Rozmixujeme listy medvedieho cesnaku, slnečnicové semiačka,  orechy podľa chuti, olivový olej a trochou soli.

Pesto 2- rozmixujeme listy medvedieho cesnaku, mandle, parmezán, olivový olej, soľ, čierne korenie

 

Halušky s medvedím cesnakom a syrovou omáčkou.

Halušky- múka, medvedí cesnak (pyré), vajíčko.

Syrová omáčka: ľubovoľný syr nastrúhame a rozpustíme na panvici. Zalejeme smotanou a dochutíme bylinkami ( podľa ľubovôle). Ak je zmes riedka, zahustíme malým množstvom múky, ak je hustá, prilejeme mlieko.

Hliva na cibuľke, omáčka z medvedieho cesnaku, knedle:

 

Hliva- na masle speníme cibuľku a pridáme hlivu nakrájanú na   rezančeky. Ošmahneme a necháme krátko dusiť. Dochutíme soľou, majoránkou a červenou paprikou.

Omáčka z medvedieho cesnaku- tesne pred varom dáme do vody nakrájaný medvedí cesnak, trošku múky a kyslej smotany. Ponorným mixérom jemne premixujeme a necháme omáčku zovrieť. Dochutíme. Ak je zmes riedka, zahustíme malým množstvom múky, ak je hustá, prilejeme mlieko.

Lasagne s tvarohom a medvedím cesnakom.
Rezance z medvedieho cesnaku primiešame do tvarohu a dochutíme soľou a čiernym korením. Do vymasteného pekáča vrstvíme predvarené cesto s tvarohom. Na poslednú vrstvu naukladáme listy medvedieho cesnaku a ako poslednú vrstvu dáme kyslú smotanu. Upečieme do ružova.

 

Šaláty

medvedí cesnak, čierne olivy a sušene paradajky v oleji

medvedí cesnak, reďkvička, sušené paradajky v oleji, Feta


ďalšie nápady určite pribudnú postupne: 

praženica, omeleta, placky, slané palacinky, prívarky, špagety, fašírka, ľubovoľné mäso  francúzske zemiaky, rizoto...

 

TOPlist