CVIKLA JE LIEČIVÁ RASTLINA

Cviklu využívali  už v starovekom lekárstve.  Jej liečivé účinky sa využívajú pri: problémoch s pečeňou a obličkami, pri   nadváhe,   črevných a žalúdočných problémoch. Uľahčuje liečbu chrípky a nachladnutia, zbavuje organizmus toxických látok Šťava zmiešaná s medom sa užíva pri vysokom krvnom tlaku.  

Zmierňuje infekciu dýchacích ciest, reguluje krvný obeh, predchádza zápche, lieči ekzémy a posilňuje vlasy. Varená obsahuje rozpustné vlákniny, ktoré znižujú hladinu cholesterolu. Je súčasťou diét pri ochoreniach pečene a ateroskleróze. Obsahuje látky s protirakovinovými účinkami. Obsahuje vitamíny skupiny B, vzácne minerálne a lipotropné látky.  Je výživná, posilňuje organizmus a pomáha pri liečbe chrípky a prechladnutia.

Čo všetko v cvikle nájdete?

  • meď, zinok, jód - podporujú pevnosť nechtov a vlasov
  • vitamín E - na celkovú regeneráciu organizmu, spomaľuje starnutie
  • vlákninu - podporuje pravidelné vyprázdňovanie a eliminuje vstrebávanie
  • draslík, horčík, vápnik - zabraňujú prekysleniu organizmu, majú blahodarný vplyv pri dne a zvýšenej hladine kyseliny močovej v krvi
  • kremík - je nevyhnutný pre pevnosť väzív a pružnosť ciev

Skvelý prostriedok proti anémii (málokrvnosť)

Cvikla obsahuje všetky potrebné živiny na tvorbu krvi (železo, kremík, meď, kyselinu listovú, vitamíny C a B), preto je vhodná pri málokrvnosti (prejavuje sa celkovou únavou, vyčerpanosťou, závratmi). Vyskúšajte vypiť 50 až 100 ml surovej šťavy z cvikly dvakrát denne pred jedlom. Výsledkom budete prekvapení.

Ako si ju pripraviť?

Cviklu môžete variť, piecť, zavárať, pripraviť si z nej nápoj alebo nátierku. Varí sa vcelku so šupkou, zostane jej tak pôvodná tmavofi alová farba. Môžete ju nastrúhať na hrubšie rezance, pridať k zeleninovým šalátom a dochutiť dresingom či bylinkami. Tiež ju môžete nakrájanú na kolieska zapiecť a  podávať s kyslou smotanou, jogurtom a syrom

Upozornenie !!!

Viac ako 100 ml surovej cviklovej šťavy môže vyvolať očistnú reakciu, nevoľnosť, závrat či žalúdočné kŕče. Preto je lepšie zo začiatku miešať ju s mrkvovou šťavou a postupne zvyšovať pomer cviklovej šťavy. Dajte si 1 dl šťavy viackrát denne.

Využitie  cvikly:

  • Cviklu  v kuchyni  využijeme  na prípravu  šalátov, polievok,  zaváranú,   varenú,  surovú a pečenú. 
  • Je  veľmi  dobrá  aj  ako  potravinové  farbivo. Napríklad   rôsol,  alebo marmeláda   z jabĺk  má  mdlú farbu -  ak  pridáme  cviklu zvýrazní sa chuť, ale  hlavne  marmeláda  dostane  krásnu  červenú  farbu. 
  • Tak isto  sa  dá využiť  pri príprave  kečupu,  alebo  paprikovo-paradajkovej  pasty,  keď má  kečup  alebo  pasta  nevýraznú  farbu. Stačí  len pridať rozmixovanú cviklu   a povariť.
  • Pridáva sa do súdka pri príprave kvasenej  kapusty,  aby  mala  peknú ružovkastú  farbu.
  • Využívala  sa aj  na farbenie  vajec na Veľkú  noc.  

Recepty z cvikly

Cviklový sirup I.

.Ingrediencie

1,5 kg cvikle

4  l vody

10 dkg   kyseliny citrónovej

3- 4  kg    kryštálového  cukru

1 malinová,  alebo jahodová esencia

Postup  prípravy

Cviklu ošúpeme a nakrájame na drobnejšie kúsky, zalejeme vodou a varíme  1 ¼  hod.

Potom precedíme,  do horúcej  tekutiny  pridáme cukor - podľa chuti 3 - 4 kg,

kyselinu citrónovú   a  1  malinovú,  alebo jahodovú  esenciu

Cviklový sirup II.

.Ingrediencie

1,5 kg   očistenej  cvikle

4  l vody

25 g   kyseliny citrónovej

4  kg    kryštálového  cukru

1 malinová,  punčová,  alebo rumová esencia

Postup prípravy

Do  4  litrov  vody dáme variť   1,5  kg očistenej a na osminky nakrájanej cvikle na 1 hodinu. Scedíme, a pridáme   4 kg  cukru   a  25g  kyseliny citrónovej   a jednu  malinovú,  rumovú alebo puncovú   esenciu.   Nalejeme do fliaš,   alebo zaváracích  pohárov a sterilizujeme toľko, aby sa  obsah  prevaril   a   aby sa  chytili viečka, alebo závitové uzávery .

Cviklový sirup III.

Ingrediencie                                                                   

1 1/2 kg surová cvikla

 4 l voda,

3 kg cukor,

5 dkg kyselina citrónová,

1 dl rum

Postup prípravy

Cviklu pokrájať, pridať vodu a variť 4 hodiny. Scediť, pridať cukor, variť pol hodiny.

Po uvarení pridať kyselinu citrónovú a rum,  premiešať.  Teplý sirup vliať do fliaš.

 

Cviklová marmeláda.

Ingrediencie                                                                   

1 kg varenej cvikle

 0,75 kg cukor

 8 g  kyselina citrónová (alebo šťava z 3 citrónov)

 1 g škorica mletá

Postup prípravy

Cviklu dôkladne umyjeme a varíme, pokým nezmäkne aj v strednej časti bulvy.

Zmäknuté bulvy ochladíme v studenej vode a olúpeme. Potom ich zomelieme, rozmixujeme,  alebo .zomelieme. Získaný pretlak ešte prepasírujeme cez jemné sito a zahustíme varom pri stálom miešaní.  Asi po 15 minútach varu pridáme tretinu cukru, po 5 minútach ďalšieho varu zvyšok cukru a ostatné prísady. Hmotu zahusťujeme varom až do želanej hustoty.  Hotovú marmeládu plníme ešte zahorúca do ohriatych pohárov, uzatvoríme viečkami otočíme hore dnom a necháme vychladnúť. Kto chce, môže pre väčšiu istotu sterilizovať uzatvorenú  marmeládu pri teplote 100°C  cca  5 minút

Cviklovo-jablkový lekvár

Ingrediencie      

1 kg cvikle

1 kg jablká

1 kg paradajky (nemusia byt) vtedy dáme (1,5 kg cvikle + 1,5 kg jablk)

1,3 kg cukru

 2 GELFIX alebo želírovací cukor

Postup prípravy

Surovú ocistenú cviklu varíme asi 1 hod potom pridáme pokrájané neošúpané jablká a paradajky a varíme asi 15 min.

Potom rozmixujeme a prepasírujeme do získanej zmesi  pridáme cukor a Gelfix v prípade použitia želírovacieho cukru  dávame len 1 kg cukru

Varíme do zhustnutia horúce plníme do pohárov,  necháme otvorené po vychladnutí uzavrieme víčkom.

Cviklový šalát

   Ingrediencie

      3 kg kapusta  biela

       1 kg cibuľa,

             1 kg    surovej ecvikla
Nálev: 1 nakladač Deko, 2 l voda, 8 dl ocot, 3 dl olej, 30 dkg cukor

Postup prípravy

Kapustu, cibuľu, cviklu  nakrájať .a  premiešať.  Zaliať horúcim nálevom a nechať stáť 24 hodín.  Na  druhý  deň  šalát  vložiť  do  zaváracích  pohárov,  uzavrieť  a na 15 - 20 min. sterilizovať  pri  teplote  100°C.

Čalamáda s cviklou

Ingrediencie

1 kg kapusty,

1 kg   surovej cvikly,

50 dkg cibule
Nálev: 7 dcl vody, 3 dcl octu, 20 dkg cukru, 2 lyžičky soli, 1 lyžička rasce

Postup prípravy

Kapustu, cibuľu, cviklu  nakrájať .a  premiešať. Naplniť  do  pohárov   a  zaliať horúcim, prevareným  nálevom.    sterilizovať.  Poháre   uzavrieť  a  na 15 - 20 min. sterilizovať  pri  teplote  100°C.

(Cviklu strúhať surovú, nie varenú.)                                                                                   

Sterilizovaná cvikla s kapustou

Ingrediencie

5 kg kapusty,

1,5 - 3 kg uvarenej cvikly,

0,5 kg postrúhaného chrenu,

 1 celé deko,

400 g cukru,

500 ml octu.

Postup prípravy

Kapustu a cviklu nakrájajte, všetky ingrediencie  zmiešajte, nechajte   cca 30 min. odstáť. Dajte do pohárov a  15 - 20 min. sterilizovať  pri  teplote  100°C,   aby chytili viečka.

Sterilizovaná cvikla

Ingrediencie

Nálev: 1 l vody, 0,35 l octu, 80 g cukru, 25 g soli.

Korenie ( na pohár 0, 72 l): 1/2 ČL anízu, 1/4 ČL rasce, 1/2 ČL fenikla, 2 PL chrenu (postrúhaného alebo pokrájaného na tenké plátky).

Postup prípravy

Cvikla a chren sú výbornou surovinou na prípravu šalátu. Buľvy cvikly majú byť stredne veľké, sýtočervené, bez svetlých kruhov na priereze a zdrevnatených pletív. Koreň cvikly dobre umyjeme a odstránime len listy. Varíme 35 - 40 minút, vychladíme a ošúpeme. Nakrájame buď na tenké rezy s hrúbkou 3 - 4 mm, hranolčeky, kocky, alebo hrubšie postrúhame. Ak do cvikly pridávame postrúhaný chren, dobre ich spolu pred plnením do pohárov premiešame. Ak použijeme chren pokrájaný na plátky, ukladáme ho medzi vrstvy cvikly a pred konzumáciou vyberieme. Sterilizujeme 30 minút pri teplote 80 - 85 °C.

Racio šalát

Ingrediencie

2 vajcia,

100 g sterilizovaného hrášku,

100 g cvikle,

1 mrkva,

1 cibuľa,

2 sladkokyslé uhorky,

soľ,

100 g bieleho jogurtu

1 lyžica horčice,

 mleté čierne korenie

Postup prípravy

Na tvrdo uvarené vajcia, uvarenú cviklu a mrkvu pokrájame na kocky. Osolíme, okoreníme a necháme na chladnom mieste postáť. Horčicu vymiešame s jogurtom, vylejeme na zeleninu, premiešame, uložíme na 30 minút do chladničky a podávame s pečivom,  alebo  ako prílohu k pečenému kuraciemu, bravčovému  mäsu,  alebo  šunky.

Cviklový šalát s jogurtovým dresingom

Ingrediencie

4 menšie cvikly
2 zemiaky
syr s modrou plesňou
vlašské orechy
1 biely jogurt
citrónová šťava
soľ, čierne korenie
olivový olej
pažítka

Postup prípravy

Uvarené cvikly a zemiaky ošúpeme a nakrájame na väčšie kocky. Na ne nadrobíme plesňový syr a posekané vlašské orechy. Na dresing vymiešame biely jogurt s citrónovou šťavou, soľou a čiernym korením. Šalát pokvapkáme olivovým olejom, dresingom a posypeme posekanou pažitkou.

Šalát zo zelenej fazuľky, cvikly a fety

Ingrediencie

zelená fazuľka
cvikla
syr feta
malá cibuľa
dijonská horčica
ocot z červeného vína
citrónová šťava
olivový olej
čierne korenie

Postup prípravy

Zelenú fazuľku povaríme domäkka, zlejeme a necháme vychladnúť. Rovnako povaríme cviklu a pokrájame ju na menšie kúsky. Na dresing si nadrobno nakrájame menšiu cibuľku a vymiešame ju s olivovým olejom, citrónovou šťavou a octom podľa chuti. Fazuľku, cviklu a na kocky pokrájanú fetu v mise zľahka premiešame s dresingom a dochutíme mletým čiernym korením. Šalát chutí dobre aj mierne odležaný v chladničke.

Cviklová polievka

Ingrediencie

2 stredné cvikly
malá cibuľa
soľ, čierne korenie
citrónová šťava
(kyslá) smotana

Postup prípravy

Očistenú a na kocky pokrájanú cviklu dajte do vody s očistenou celou cibuľou a varte do mäkka na strednej teplote. Osoľte a okoreňte. Keď je cvikla mäkká, cibuľu vyberte a ponorným mixérom polievku rozmixujte najemno. Opäť priveďte k varu a dochuťte soľou, čiernym korením a citrónovou šťavou. Podávajte s kyslou smotanou. Svetloružovú farbu docielite tak, že po rozmixovaní do polievky pridáte aj trochu smotany na varenie. Čím viac smotany, tým svetlejší odtieň.

Cvikla s jogurtom

Ingrediencie

2 surové cvikly,

3 biele jogurty,

3 strúčiky cesnaku,

morská soľ.

Postup  prípravy

Nastrúhanú cviklu mierne posolíme a zmiešame s jogurtom a pretlačeným cesnakom. Jednoduché a výborné. Môžeme použiť aj kyslú smotanu. Podávame s pečivom.

Cviklový koktail

Ingrediencie
3 kusy cvikle,

 3 kyslé jablká,

1/8 litra smotany,

citrónová šťava z 1/2 citrónu,

lyžica chrenu

Postup  prípravy
Surovú očistenú cviklu najemno postrúhame, pomiešame s nahrubo postrúhanými jablkami a zalejeme smotanou a šťavou z citrónu  (ak  chceme  jemný  krém – všetko rozmixujeme).

Kečup s jablkami a cviklou

Ingrediencie

1 kg paradajok, 500 g jabĺk, 250 g cibule, 1 menšia cvikla, 6 strúčikov cesnaku, 200 g cukru, 100 ml octu, 6 lyžičiek soli, po 2 lyžičky mletého čierneho korenia a sladkej papriky,

Dať do gázy a zaviazať  (môžeme  použiť  aj  „vajičko“ na  zaváranie  čaju,- 6 zrniek čierneho a 2 zrnka nového korenia, 6 bobkových listov, 2 feferónky, 4 klinčeky.

Postup  prípravy

Všetky suroviny očistíme, pokrájame, pridáme pochutiny a spolu varíme 30 minút. Potom gázu s koreninami vyberieme, uvarenú zmes dôkladne rozmixujeme a ešte 10 minút varíme. Horúce plníme do pripravených fliaš, uzavrieme ich a zakryté dekou necháme pomaly vychladnúť

Cvikla zapečená s vajcom

Ingrediencie
cvikla

múka

kyslá smotana

vajíčko

Postup  prípravy

Cviklu  dobre  umyjeme  a v šupke    upečieme alebo uvaríme. Po  vychladnutí  cviklu očistíme a nakrájame na kolieska,   ktoré obalíme v hladkej  múke, opečieme na masle a uložíme na  panvicu. Polejeme kyslou smotanou rozhabarkovanou so surovým vajcom a zapečieme v rúre. Podávame  s čerstvým pečivom - najlepšie bagetou..

Ukrajinský boršč

Ingrediencie
30 dkg chudého bôčika alebo hovädzie mäso,

5 malých cvikiel,

2 cibule,1 mrkva, 1 petržlen, 1 zeler,

2 zemiaky, 1 pór, 2-3 strúčiky cesnaku,

1/2 menšej kapusty,

1 PL masla, 3 PL paradajkového pretlaku,

soľ, čierne korenie, bobkový list, ocot,

1/4 l kyslej smotany,

Postup  prípravy

Mäso v kuse dáme variť do 1 a 1/2 l vody. Po hodine varenia pridáme na rezance pokrájané 3 cvikle a na kolieska pokrájanú cibuľu. Varíme na miernom ohni 15 min. Medzitým pokrájame koreňovú zeleninu na kocky  a kapustu na rezance a potom opražíme na masle a pridáme do hrnca k mäsu. Osobitne uvaríme v malom množstve vody 2 na kolieska pokrájane cvikle spolu s bobkovým listom a cesnakom.
Uvarené mäso vyberieme, pokrájame a vložíme späť do vývaru. Precedíme doň aj vodu v ktorej sme varili osobitne cviklu.
Boršč okoreníme mletým čiernym korením, octom, paradajkovým pretlakom. Kyslú smotanu dávame až do taniera.

Moskovská roštenka

Ingrediencie

 600 g roštenky,

soľ, mleté čierne korenie, ½ dl oleja,

60 g údenej slaniny,

60 g chrenu,

150 g cvikly

Postup  prípravy

Odležanú roštenku pokrájame na 150 g rezy. Slabo ich naklepeme, posolíme, okoreníme a natrieme olejom. Na zohriatom rošte ich opekáme z oboch strán 6 minút. Počas pečenia ich potierame výpekom. Opečené roštenky uložíme na teplú misu, podlejeme výpekom, obložíme postrúhaným chrenom, cviklou a na roštenky položíme plátok opečenej slaniny. Takto pripravenú roštenku obložíme opekanými zemiakmi.

Boršč moskovskej baryšne

Ingrediencie

200 g hovädzieho mäsa,

60 g mrkvy, 20 g zeleru, 20 g petržlenu,

60 g hlávkovej kapusty,

40 g cvikly,

40 g masti,

20 g cibule,

20 g rajčiakového pretlaku,

2 dl kyslej smotany,

20 g hladkej múky, bobkový list, mleté čierne korenie, soľ, voda, ocot

Postup  prípravy

Mäso a zeleninu pokrájame na hrubšie rezance. Zalejeme vodou, pridáme bobkový list a varíme. Posekanú cibuľu zapeníme na masti a dáme do polievky i s rajčiakovým pretlakom. Smotanu rozmiešame s múkou, prilejeme do polievky, posolíme a povaríme. Nakoniec podľa chuti okyslíme, okoreníme a vložíme osobitne uvarenú, očistenú a ozdobným nožom pokrájanú cviklu.

Austrálsky šalát

Ingrediencie

1 hlávka šalátu,

 2 paradajky,

1 malá uhorka,

100 g sterilizovanej cvikly,

100 g zeleru,

½ pomaranča,

 2 kolieska ananásového kompótu,

100 g hrozna,

 šťava z 1 citróna,

2 PL oleja,

 na hrot noža soli

Postup prípravy

Do misky rozložíme umyté šalátové listy a do stredu dáme srdiečko  zo  šalátu.. Potom dookola poukladáme paradajky pokrájané na mesiačiky, neolúpané kolieska uhorky, cvikly, postrúhaný zeler, plátky pomaranča, ananásu a hrozno. Do citrónovej šťavy zamiešame olej a soľ, pokropíme ňou šalát a necháme odležať 30 min. v chlade. Podávame k pečenej hydine, rybám, nákypom.

Cviklová praženica

Ingrediencie

1 menšia  cvikla,

3vajcia, čierne mleté  korenie,

mlieko,

olej, voda, soľ

Postup prípravy

Cviklu nakrájame   na strúžiku  na pásiky, okoreníme, osolíme. Na panvici rozohrejeme  olej,

pridáme nastrúhanú cviklu, trochu vody, podusíme. Pridáme vajcia rozšľahané v miske s

troskou mlieka, zamiešame. Hotovú praženicu môžme posypať petržlenovou vňaťou alebo

pažítkou.